Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon blir nya Alirskolans första rektor: "Vi måste hitta vägar för att höja resultaten"

När Bollnäs nya högstadieskola slår upp portarna i höst blir det under ledning av en 54-årig gotlänning som nyligen blivit hälsing.

Annons

Så sent som i februari blev hon chef för modersmålslärarna och samordnare för nyanlända i Ljusdals kommun. Men tiden i Ljusdal ser ut att bli kort. Under måndagen skrev Sibba Hanell på anställningskontraktet för jobbet som rektor på Alirskolan, Bollnäs nya högstadieskola som tar emot sina första elever i höst.

– Jag känner ingen i Bollnäs så det är väldigt spännande, säger hon.

54-åriga Sibba Hanell har tidigare jobbat som lärare i svenska och engelska, specialpedagog och, sedan 2011 som rektor. Den sista tiden på Gotland arbetade hon med att bygga upp skolornas mottagande av nyanlända. I början av året flyttade hon tillsammans med sin man till Bergvik.

Läs också: Rektorstjänsterna i Bollnäs annonseras ut igen

– Vår resa har varit lite tvärtom mot hur det brukar vara. Kommer man från Gotland så flyttar man ofta till fastlandet när man är i 20-årsåldern. Vi är lite äldre och barnen är utflugna. Vi funderade lite och började söka jobb. Här hittade vi arbeten som vi båda ville ha, förklarar Sibba Hanell bakgrunden till att bopålarna slogs ner i Hälsingland.

Du fick nyligen ett jobb i Ljusdal. Vad fick dig att välja Bollnäs framför det?

– Jag trivs jättebra i Ljusdal. Men det handlar mycket om restiden. Nu får jag 25 minuter till jobbet i stället för 1,5 timme enkel resa.

Läs också: Så ska namnet på Alirskolan uttalas

Vilka uppgifter tycker du är viktigast att ta tag i som rektor på den nya högstadieskolan i Bollnäs?

– Jag tänker att det är jätteviktigt att vi lyckas skapa ett "vi". Då talar jag både om mig som rektor, mina medarbetare, elever och föräldrar. Alla ska känna att det här är vår skola och att man är en viktig del av helheten på den.

Högstadiet i Bollnäs har haft problem med dåliga resultat de senaste åren. Förra året gick fyra av tio elever ut årskurs 9 utan behörighet att börja gymnasiet. Har du några tankar om vad som kan göras åt det?

– Jag har läst Skolinspektionens rapport och det är en stor utmaning vi har framför oss. Vi måste hitta vägar för att höja resultaten. Jag tror det handlar om saker som att hitta bra mötesforum och att jobba mycket med kollegial handledning bland lärarna.

Vad tänker du om Skolinspektionens rapport i övrigt? Bollnäs kommun får ju väldigt skarp kritik.

– Ja, den är skarp men det är ingenting som avskräcker mig från det här jobbet. Jag tycker det är väldigt bra att Skolinspektionen finns och välkomnar deras utredningar. De gör det tydligt och klart vad vi ska jobba med och att något faktiskt måste ske för att säkerställa att våra barn och ungdomar faktiskt får en bra utbildning.

Läs också: Så blir Alirskolan – se 3D-skiss

Läs också: Trycket på rektorerna i Bollnäs är för högt – Arbetsmiljöverket kräver åtgärder