Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon blev världsarvskoordinator

Redan i tioårsåldern skrev hon en uppsats om hälsingegårdar i skolan.

Nu är hon 28, bor i en hälsingegård och är nyanställd koordinator för världsarvet Hälsingegårdar.

Den nya tjänsten som världsarvskoordinator i kommunen, annonserades ut i början av året. Mélanie Platzgummer Söderström fick den – och tycker att det är ett drömjobb.

– Det är vansinnigt kul och otroligt spännande. Jag har alltid varit intresserad av konst och måleri, kultur och historia. Men när det gäller hälsingegårdar jag behövde jag vara borta ett tag, för att inse att vi har något helt unikt här.

Hon återvände till hembygden Kilafors i somras – efter studier, arbete och praktik i Sverige, Tyskland och Frankrike. Då hade hon redan varit flerspråkig guide på världsarvsgården Gästgivars i Vallsta under sommaren 2012. Och sommaren 2013 var hon dessutom ansvarig för kommunens nyöppnade besökscentrum för världsarvet, vid Träslottet i Arbrå.

Sommarjobbet i fjol följdes av en projektanställning vid kulturenheten under hösten – med utvärdering av sommaren och planering för det framtida arbetet med besökscentrum och världsarv.

Att hon också har en examen som filosofie kandidat – med konst och bildvetenskap som huvudområde och där konstvetenskap och museologi ingår – bidrar till att hennes bakgrund stämmer väl överens med kvalifikationskraven i den utannonserade tjänsten som världsarvskoordinator.

Förutom att vara värd för besökscentrum och ha huvudansvar för guidningen på Gästgivars, ingår marknadsföring, viss forskning och samarbete med bland annat muséer, hembygdsgårdar och andra samhällsinstanser i arbetet.

– Det här är inget isolerat, som bara jag pysslar med. Och det är absolut inte begränsat till Gästgivars. Det här är vårt kulturarv, som vi behöver samarbeta omkring – och alla hälsingekommuner har drivande personer på området.

Sju hälsingegårdar ingår i världsarvet och Gästgivars är den enda i Bollnäs kommun.

– Men det finns tusen hälsingegårdar i landskapet.

I sommar kommer besökscentrum på Träslottet i Arbrå att hålla öppet från mitten av juni till sista augusti. Det är en kortare period än i fjol, som var den första "världsarvssommaren":

– Vi anpassar oss efter besöksstatistiken.

Under resten av året har Mélanie Platzgummer Söderström sin fasta arbetsplats på muséet i Bollnäs.

– Just nu är det en intensiv period med att planera sommaren, men det finns mycket att göra när det inte är turistsäsong också.

Unesco, som utsett världsarvet, vill att det ska bevaras och visas.

– Därför är det viktigt att utveckla samarbetet med skolorna också.