Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon blev kryssraket igen

Marit Holmstrands är den populäraste politikern i Ljusdal. Det går nästan att slå fast så det gamla kommunalrådet fått mest personkryss av alla. Och hon får oväntade hyllningar.

Med sammanlagt 350 röster eller 10,03% av rösterna är Marit Holmstrand (S) den politiker som knipit flest personkryss av alla i kommunvalet, och för tredje gången blev hon den populäraste socialdemokraten. En imponerande bedrift med tanke på att det gamla kommunalrådet låg på nionde plats på partiets lista till kommunfullmäktige. Förstanamnet på samma lista, Stina Michelson, fick 292 röster.

Men om man tolkar resultatet som att Marit Holmstrand är ett toppnamn i en eventuell framtida lokal regering, finns det en risk att man bedrar sig å det grövsta. För visa av erfarenhet vet vi att personkryss kan vara vatten värda när socialdemokraterna senare i höst ska välja vilka kandidater som ska företräda dem i olika nämnder.

2010 hade vi samma situation. Holmstrand, då sittande kommunalråd och överst på partiets lista inför valet, fick flest personkryss av alla. Då inledde socialdemokraterna en famös process och när den var färdig hade Roland Bäckman (S) istället blivit kommunalråd.

Efteråt har partiet och processen, att utse kommunalrådskandidat först efter valet, fått utså mycket kritik. Om detta betyder att Socialdemokraterna kommer resonera annorlunda den här gången? Marit Holmstrand själv tror det.

– Jag tror att partiet har dragit slutsatser av vad som hände då och har tagit till sig av kritiken från missnöjda väljare. Det blev inte ultimat, det man då trodde skulle bli det bästa. Hur det än är, kommer personkryssen ha betydelse. Det tyder på förtroende och tillit och det kan man inte bortse ifrån, säger Marit Holmstrand som inte vidare vill spekulera i vilka poster hon kan tänkas få.

Paritets lokala ordförande Örjan Fridner (S) vill inte sträcka sig längre än att säga att väljarnas besked är "ett budskap till det gamla representantskapet som satte Roland Bäckman främst".

Men för honom gör personkryssen ingen skillnad.

– Det får ombuden avgöra. Men det för mig är de noll värda.

Men är det inte viktigt att lyssna på väljarna?

– Hos oss finns det inget samband mellan personkryss och eventuella ordförandeskap, säger Örjan Fridner (S).

Men stödet för Marit Holmstrand har inte påverkat något på socialdemokraternas lista då hon redan låg på nionde plats och partiet fick tolv mandat. Den bedriften är det bara två politiker som har lyckats med. Centerpartisten Olle Fack och moderaten Maria Molin låg båda långt ner på sina partiers listor, tionde respektive 15:e plats, men har blivit inröstade med hjälp av personkryssen. Den senare lyckades få mest personkryss av alla moderater, 128 stycken. Framgångarna tror hon beror på valkampanjen.

– Man har ju affischerat hela Ljusdal med mig, så det kan bero på det, säger Maria Molin (M).

Hon är inte sprudlande glad. Hon väntar fortfarande på rösträkningen till landstingsvalet där hennes egentliga fokus ligger. Vad gäller kommunfullmäktige är hon inte säker på att hon ska ta platsen. Beträffande personkryssen i kommunen skickar hon i stället en otippad hälsning över blockgränserna.

– Jag gläds mer åt Marit Holmstrands röster än mina egna, hon är en bra politiker och det är kul att jobba med henne, säger Maria Molin.

Noterbart är att miljöpartisten Sune Frost bara var två röster från att knipa partiets sista mandat till kommunfullmäktige.

På en dryg tredjedel, 34,64% av alla röster till kommunfullmäktige i Ljusdal, fanns det ett personkryss.

I en tidigare version framgick det att Marit Holmstrand fick flest personkryss även förra valet, det stämmer inte. Då fick både Bodil Eriksson (FP) och Sören Görgård (C) fler personkryss.