Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon bevakar presidentval

Riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) är på väg till Ukraina för att se till att söndagens presidentval går rätt och riktigt till.

– Jag sitter här med packningen klar och ska strax åka med tåget, säger hon.

Färden går först till Stockholm där Åsa Lindestam ska träffa elva andra riksdagsledamöter från den svenska delegationen i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). OSSE är inbjudna av Ukrainas tillförordnade president Oleksander Turtjynov för att bevaka presidentvalet.

– Jag har varit i Ukraina förut och bevakat val, men det här är lite speciellt eftersom det är oroligt. Läget är allvarligt, men landet måste få en president, säger Åsa Lindestam.

Valet äger rum på söndag, och innan dess kommer OSSE-delegaterna att träffa valkommittén, och de olika presidentkandidaterna.

Som det är nu leder den partilöse kandidaten Petro Prorosjenko stort i valet.

– Man kan ju hoppas att det blir en stark person som vinner, som kan ena landet men samtidigt vara pragmatisk och lyssna, säger Åsa Lindestam.

På valdagen kommer hon och de andra observatörerna att sitta med i vallokalerna och hålla utkik efter eventuella oegentligheter.

– Är det bara jag som ser något så är det inte mycket värt, men om alla har sett samma sak kan man misstänka valfusk, säger Åsa Lindestam.