Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon berättar i ny podd om att tackla julen: "Det var oerhört speedat, barnen bara grät och var förtvivlade"

Traditioner, ett hus fullt av folk, överraskningar i glansigt papper under granen och vardagliga rutiner undanstoppade till förmån för lediga dagars "vi tar det som det kommer". Julen är en underbar högtid för många, men för AnnKatrin Noreliusson, hennes man och två barn var det rena mardrömmen. Ända till de beslutade sig för att förändra saker och ting. Nu har AnnKatrin startat en podd där hon berättar hur man hittar balans i en familj med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

AnnKatrin Noreliusson är mamma till två i dag vuxna barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Martina har adhd och Markus har diagnostiserats med adhd, tvångssyndrom (OCD), Tourettes syndrom och Aspergers syndrom. För särskilt Markus innebar juletider en extra kaotisk tid, där de för honom så trygga och nödvändiga rutinerna i skolan fullständigt kastades omkull.

– Ja, då plötsligt följde inte skoldagen schemat längre. Det skulle pysslas och grejas och så var det lucia och en himla massa saker som skulle göras som de flesta barn tycker är jättekul. Men för Markus var det ett oerhört stresspåslag att inte längre veta hur dagarna skulle se ut. Det var oerhört kämpigt för honom.

Reportage om adhd: Bristande kunskap sätter barn och föräldrar i utanförskap

Det var likadant hemma när julafton kom och tjocka släkten skulle samlas för att fira.

– Då ska det ju vara fridfullt och spännande och barnens ögon ska tindra. Men för oss var det oerhört speedat, barnen bara grät och var förtvivlade. Jag och min man Anders kände oss så himla misslyckade och förstod inte varför våra barn inte kunde "uppföra sig". Först senare, när de fått sina diagnoser, förstod vi att de inte klarade av allt folk och alla högt uppskruvade förväntningar som följde med julen.

Anders kände sig tvingad att ta ett beslut. Hädanefter skulle de säga nej till umgänge under julen, det skulle bara vara de fyra. Men det var inte helt lätt att kliva av från en tradition, att bryta och förändra ett invant mönster.

– Nej, verkligen inte. Släkten trodde först att vi valde bort dem, men vi valde bara att göra saker och ting på ett annat sätt som passade oss.

Efter det blev jularna bättre. De jobbade med olika metoder för att skapa ordning och rutiner, till exempel listor över vilken sorts mat som skulle stå på julbordet och ett schema där barnen kunde se i vilken ordning saker och ting skulle ske. Och ännu lugnare skulle det bli när de förstod att själva idén med julklappar var en källa till oro för Markus.

– Han var helt enkelt inte alls glad och förväntansfull inför paketöppningen, utan bara orolig över om det skulle vara "fel" sak i paketet och om vi skulle bli ledsna om han visade att han var besviken. Så vi bestämde oss för att tala om i förväg vad vi slagit in. Jag fattar inte hur vi kunde vara så kloka och göra något så vettigt, men vi hade väl börjat fatta att vår familj inte var som andras och att vi behövde göra saker på vårt sätt, säger AnnKatrin.

Läs även: Inte alltid lättare med diagnos

Det har varit ett hårt jobb under många år som lett fram till en någorlunda fridfull jul och nu har AnnKatrin startat en podd – Familjebalanspodden – som hon hoppas kan vara till stöd för andra familjer med liknande problematik.

Två avsnitt har hon sänt hemifrån sitt köksbord där dator och mikrofon riggats, och många fler planeras. Några ämnen som ska tas upp är syskonrollen, tvångssyndrom, vikten av rutiner, att bli myndig och flytta hemifrån och mor- och farföräldrar.

– Min förhoppning är att jag ska kunna så något litet frö så att någon annan ska bli hjälpt och slippa slita halvt ihjäl sig så som vi har gjort. Att ha ett nätverk omkring sig som man kan sitta och nicka i samförstånd med har betytt överlevnad för mig genom de här åren. Man tror gärna att man är helt ensam om att ha det så här. Min drivkraft är att få dela med mig nu, få säga att vi lever fortfarande, haha. Även om vi aldrig blir en "lagom" familj har vi det bra.

Mer om jul: Odd Fellow ger matkassar till 30 okända familjer