Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är först i Sverige

Kvalitets- och miljösamordnare finns det säkert gott om i industrin. Men bara fyra har den certifiering som Maria Thor på Trux i Ljusdal klarat.

SIS, Swedish Standards Institute, är en medlemsbaserad, ideell förening som är specialiserad på nationella och internationella standarder. Det är där som Maria Thor gjort sitt prov som innebär att hon är något så ovanligt som certifierad specialist på ledningssystem inom kvalitets- och miljöledning.

– Vi var fyra av åtta som fick godkänt för den här för Sverige nya certifieringen, säger Maria Thor.

Maria Thor har en maskiningenjörsutbildning på högskolenivå som grund och har arbetat som kvalitets- och miljösamordnare på Trux i tio år.

– Det är bra att ha på papper att jag behärskar den här delen, säger Maria Thor.

Trux, med 28 anställda som gör säkerhets- och stylingutrustning för montering på fronten på tunga lastvagnar, är certifierat inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

– Det krävs ofta av kunder, säger Maria Thor.

Inför provet i Stockholm fick Maria Thor tips på referenslitteratur.

– Men det mesta byggde ändå på det man kommit i kontakt med på jobbet, den erfarenhet som åren här har gett.

Maria Thor är ursprungligen från Sandviken och att hon hamnade i Ljusdal hängde helt och hållet samman med yrkesvalet efter examen. Hon bor nu i Korskrogen med sin familj. Att det blev just Korskrogen beror mycket på maken Mikael Wikström.

På fritiden vill Maria Thor gärna hålla sig i form. Hon har sysslat med till exempel gruppträning, boxning, spinning, löpning och skidor. Från och med i år ska hon också leda pass på Gymmix i Ljusdal. Det handlar om aero box (skuggboxning) och power fit cirkelträning som just nu har prova-på-veckor med stor uppslutning.

– När jag var ung och bodde i Sandviken höll jag på med gymnastik och det har gett en bra grund, säger Maria Thor.

Så många fler intressen hinner Maria Thor inte odla.

– Jobbet och familjen är det i övrigt som tar min tid, säger hon.