Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Homeopati-dom seger för Mohedsföretagare

Fredagens dom i Högsta Förvaltningsdomstolen kan innebära genombrottet för homeopati i den svenska sjukvården.

Det hoppas Sven Backlund, ägare till företaget Biosan i Mohed utanför Söderhamn, en Sveriges största leverantörer av homeopatiska läkemedel.

Annons

Efter åtta års kamp fick i fredags allmänläkaren Anders Pettersson i Uppsala rätt i sin kamp mot Socialstyrelsen. Det är inte förbjudit för en läkare att rekommendera homeopatiska läkemedel, eftersom de bedöms som ofarliga och därmed hotas inte patientsäkerheten.

Socialstyrelsen anser sig ändå få rätt genom att domen ser medlen som verkningslösa.

Sven Backlund säger sig veta att många som arbetar inom den svenska vården är intresserade av att använda homeopati.

– Vid förra årets mässa var det åtminstone fram en handfull läkare och tandläkare och talade med oss. Det har ringt läkare till mig från Akademiska sjukhuset som vill forska kring homeopati, men det har varit omöjligt att få fram pengar till et.

Tidningen berättade i våras att homeopatiaska medel från den 1 maj klassas som läkemedel. Ändå får inte apotek och sjukvårdspersonal rekommendera dem.

Sven Backlund anser att det är inom vården som medlen hör hemma, där utbildad personal kan avgöra om patienten behöver någon annan behandling än homeopati.

– Jag vill inte rycka undan benen på homeopaterna, men de har ingen legitimation. Vi bör få till en utbildning för homeopater så att de också kan avgöra om en patient till exempel behöver på röntgen eller är allvarligare sjuk.