Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holmen slipper betala sanering

Nya prejudikat tvingar länsstyrelsen att se över ansvarsfördelningen för saneringsarbetet på Håstaholmen.
Nu kan Holmen frias från delar av kostnaderna.
– Vi gick ut för tufft, säger Ulrika Nilsson, på länsstyrelsen.

Marken på Håstaholmen, där det gamla sågverket låg, är förorenad. Enligt geologiska undersökningar och provtagningar är marken förgiftad med dioxiner, furaner, arsenik, metaller, petroleumkolväten och polyaromater. För att inte utgöra någon fara måste marken saneras, enligt länsstyrelsen i Gävleborg, som agerar tillsynsmyndighet i ärendet.

I våras fastslog länsstyrelsen att företaget Holmen, som tillsammans med Iggesunds Bruk drev sågverket, ska stå för omkring 70 procent av saneringsarbetet och kostnaderna.

Men länsstyrelsen tvingas att backa, på grund av nya domar från miljööverdomstolen. Nu måste ansvarsfördelningen göras om, i enlighet med ny praxis.

– Holmen har ett ansvar, men nu måste vi se hur stort det ansvaret är. Enligt domarna gick vi ut lite för tufft i våras. Men de har fortfarande ett ansvar, säger Ulrika Nilsson.

För Holmens del innebär det här eventuellt lägre kostnader för saneringsarbetet.

– Domarna ger länsstyrelsen bättre vägledning i hur de ska bedöma fallet. Det kommer att innebära att vi fråntas visst ansvar, säger Lars Strömberg, Holmens miljöchef.

Den slutgiltiga ansvarsfördelningen beräknas vara klar i slutet av november.