Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmen ska sanera gifter

/

Miljön på Håstaholmens sågverksområde är så förorenad att den kan innebära risker för människors hälsa. Därför tvingas Holmen att sanera.

Annons

Länsstyrelsen skriver i en utredning kring ansvaret för före detta Håstaholmens sågverk att kraven på åtgärder i första hand ska riktas mot AB Iggesunds bruk, som ingår i Holmenkoncernen.

30 procent av ansvaret har dock skurits bort, med hänvisning till tid, verksamheter och de efterbehandlingar som genomförts.

När det gäller föroreningarna konstateras att dioxiner/furaner dominerar tillsammans med arsenik, metaller, petroliumkolväten, och PAH. Samtliga kan påverka människors hälsa och miljön i området och runt omkring.

Det finns i dag inget boende på Håstaholmen, utan området används till kontor, mindre industrier och sporthall. Men trots att människor vistas där under arbetstid eller i kortare perioder är halterna av dioxiner/furaner så höga att de medför en hälsorisk.

Det är framför allt föroreningar på markytan som är farliga för hälsan eftersom gifterna kan komma in i kroppen via huden eller genom inandning.

Annons