Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holmen ska sanera gifter

Miljön på Håstaholmens sågverksområde är så förorenad att den kan innebära risker för människors hälsa. Därför tvingas Holmen att sanera.

Länsstyrelsen skriver i en utredning kring ansvaret för före detta Håstaholmens sågverk att kraven på åtgärder i första hand ska riktas mot AB Iggesunds bruk, som ingår i Holmenkoncernen.

30 procent av ansvaret har dock skurits bort, med hänvisning till tid, verksamheter och de efterbehandlingar som genomförts.

När det gäller föroreningarna konstateras att dioxiner/furaner dominerar tillsammans med arsenik, metaller, petroliumkolväten, och PAH. Samtliga kan påverka människors hälsa och miljön i området och runt omkring.

Det finns i dag inget boende på Håstaholmen, utan området används till kontor, mindre industrier och sporthall. Men trots att människor vistas där under arbetstid eller i kortare perioder är halterna av dioxiner/furaner så höga att de medför en hälsorisk.

Det är framför allt föroreningar på markytan som är farliga för hälsan eftersom gifterna kan komma in i kroppen via huden eller genom inandning.