Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holländskt sällskapsakvarium i Söderhamn

/
  • Marius Van Andel matar fiskarna med bananflugor, som han odlar själv.
  • Tio asiatiska sötvattensräkor blev på några månader femtio, de trivs uppenbarligen i akvariet. Av okänd anledning är en av tio röda.
  • Röda fantomtetor. De håller sig nära akvariets botten, men om en mygglarv skulle hamna på vattenytan vore de först dit.
  • De olika typerna av lampor ser till att efterlikna en autentisk dygnsrytm.

Att ha ett akvarium behöver inte ta så mycket tid, och det ger mycket njutning. Det hävdar Marius Van Andel, som förfogar över ett hemmabyggt 375 liter stort akvarium. Han planerar ett akvarium som kan simulera åskväder.

Annons

När Marius Van Andel häller en samling bananflugor på vattenytan händer först inget, förutom att flugornas rörelser skapar små krusningar på vattenytan. Men efter några sekunder börjar fiskarna äta. De röda fantomtetrorna, släkt med pirayorna, tar sats från botten och skjuter bilxtsnabbt upp mot vattenytan, innan de lika snabbt återgår till bottenregionen.

- Efter jobbet är det skönt att sätta sig framför akvariet, ofta är det roligare än TV:n, säger Marius Van Andel.

Akvariet har han byggt med hjälp av en vän. En viktig detalj är den mörka bakgrunden, som han skapat med hjälp av pulveriserat torv sammansatt med Epoxy Touch. Detta skapar en naturligt mörk färg och fiskarna blir tryggare än om ljuset kommer från alla håll. Fiskarna kommer från Sydamerika och utgörs till största delen av fantomtetrorna samt de lite mindre smycketetrorna.

- Jag fick mitt första akvarium som sexåring, då var det min morbror som smittat mig. Jag gjorde uppehåll ett tag, men för sju år sedan kände jag att det saknades något, då skaffade jag det här, säger Marius Van Andel.

i Holland finns tävlingar för akvarieägare, en jury åker runt till de tävlande för att bedöma deras skapelser. Marius Van Andels akvarietyp kallas för sällskapsakvarium. Det har många kontrastrika växter och dessa får inte vara fler än antalet decimeter som akvariet är långt. Kontraster kan skapas bland annat genom att blanda finbladiga och grovbladiga växter.

- En av de finbladiga växterna håller på att växa ovanför vattenytan, den ansade jag i helgen. Men förutom att hålla växterna i trim och att mata fiskarna är det inte så mycket som behöver göras. Jag byter vatten en gång i veckan. Totalt arbetar jag kanske tre timmar i veckan med akvariet.

På botten och bland växternas blad arbetar städpatrullen, det vill säga räkorna. Hela dagarna städas det: bland annat äter räkorna upp rester som fiskarna lämnat. De alger som tidigare bredde ut sig på botten har försvunnit efter att räkorna sattes in i december. Det här akvariet har stått ungefär som det ser ut nu i två och ett halvt år. Men för framtiden har Marius Van Andel stora planer.

- I Holland finns en kille som kan simulera åsk- och regnväder. Jag vill bygga ett sådant akvarium, med asiatiska fiskar.

Mer läsning

Annons