Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holländska elever provar ridterapi i Hassela: "Hästen ser alla känslor"

Holländska lantbruksstudenter är på besök i norra Hälsingland för att samla på sig erfarenheter om djurhållning. Ett av besöken gjordes hos Ingrid Berg utanför Hassela som arbetar med ridterapi.

– Eleverna får nya intryck och nya idéer när de får ta del av hur andra jobbar och hur man hanterar djur i olika verksamheter. Och alla de erfarenheterna kan de ta med sig hem, säger Wim van den Berk som själv är student men även ansvarig för resan till Sverige.

Det är studenter från lantbruksuniversitet Stoas Vilentum Wageningen i Nederländerna som besöker företagare i bland annat Nordanstig.

Läs mer: Tränade hästar ska ge trygghet i terapi

Ett annat av elevernas besök är hos Ingrid Berg i Lillsund utanför Hassela. Hon visade bland annat hur hästarna kan användas i terapi.

– Mina klienter blir medvetna om vilka signaler de sänder ut och hur mycket det kan påverka någon annan, säger Ingrid Berg.

Läs mer: Djur i vården genererar nya företag

Eleverna fick göra flera olika övningar med hästarna på gården. Eleverna fick fokusera på sina känslor och vad de observerade hos hästarna. Hästar är lämpade för terapiarbete eftersom de reagerar på små signaler från människor, och det gör oss medvetna om detaljer i vårt kroppsspråk.

– Jag kan vara ledsen, men försöka dölja det och låtsas vara glad. Men en häst märker direkt det, säger Kaylee van de Graaff.

– Det är viktigt att ta in hur andra gör och hur man kan jobba med djur. Vi tar in så mycket kunskap som möjligt och sen kan man plocka ut de bästa bitarna av kunskapen som man får, säger Wim van den Berk .

Utöver besöket hos Ingrid Berg besöker de två olika studentgrupperna bland annat flera gårdar i Nordanstig, Holmen och Kyno-Logisch i Gnarp, för att studera hur de jobbar för att utbilda assistanshundar och sökhundar.

Läs även: Satsning på projekt med djur i vården