Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjdrädd vill utmana sig själv

/
  • En dryg kilometers skogspromenad från vägen, en mil söder om Järvsö, ligger Mörkberget.
  • – Man känner sig väldigt nöjd efter att ha presterat lite mer än man tror att man kan, säger Michael Ärfström
  • Michael Ärfström tycker att det är roligt att klättra med nybörjare:
  • Mörkberget har runt 70 klättringsleder och passar bäst för personer som har viss erfarenhet av klättring.

Michael Ärfström är höjdrädd. Ändå trivs han hängandes i en klippvägg, femton meter ovanför marken. Tidningen har följt med klättraren på en tur till Mörkberget, utanför Järvsö.

Annons

Stenar och kvistar pryder stigen och kräver en ovan vandrares fulla uppmärksamhet. Inifrån skogen hörs det mekaniska ljudet från en skogsmaskin och i luften surrar myggen. Några meter bort tornar Mörkberget upp sig. Svart, högt och respektingivande.

– Träden gör att det inte kommer in så mycket solljus och det tycker mossan om, säger Michael Ärfström.

Han tippar av sig ryggsäcken och plockar fram karbinhakar, sele och rep.

För ett par år sedan hade mossan spridit sig över stora delar av berget och tillsammans med några andra lade Michael Ärfström ner mycket jobb på att sopa rent och göra det klättringsvänligt igen.

– Om det blir mossa vill ingen klättra och om ingen klättrar blir det ännu mer mossa, säger han.

Michael Ärfström växte upp i Veckebo utanför Färila, men bor nu i Funäsdalen. Han har klättrat i sju år och intresset för sporten väcktes under en prova på kurs på gymnasiet. Det är kombinationen av friluftsliv och fysisk ansträngning han tycker om.

– Jag gillar att vara ute och man kommer till ställen som man inte skulle ha upptäckt annars. Det kan vara en sketen liten by i Norrlands inland, men det är häftigt.

Med höger hand fattar han tag i klippväggen, samtidigt som han böjer vänster ben och trycker i från. Bara några minuter senare befinner han sig tio meter upp.

Det är svårt att tro att han är höjdrädd.

– När jag står på ett hustak, på en stege eller lutar mig ut från en bro, då är jag rädd. Men med klättringen är det en annan sak. Man har lärt sig att lita på utrustningen och på dem man klättrar med, säger han.

Mörkberget, som har runt 70 klättringsleder, bestegs flitigast då klätterklubben i Järvsö var aktiv på 1980-90-talet. När klubben upplöstes minskade aktiviteten vid berget. Det tycker Michael Ärfström är synd.

– För den som kan klättra är Mörkberget perfekt, det finns många bra leder att välja mellan.

För en nybörjare är det däremot inte lika idealt. Klättraren rekommenderar att den som vill komma igång går en kurs och tränar inomhus först.

– Det känns annorlunda inomhus, inte lika stort och mer översiktligt.

Michael Ärfström tycker om bergsklättring eftersom det ger bra träning. Men framförallt är sporten ett sätt för honom att utmana sig själv och koppla bort allt annat.

– Klättrar man något riktigt svårt så blir det ett jäkla fokus, det enda man tänker på är hur man ska klara de närmsta två metrarna. Det blir liksom ett annat fokus, än om man åker skidor och vet att det bara kommer att göra lite ont om man trillar.

Mer läsning

Annons