Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda skatter och kraftiga besparingar – det kan vänta Hudiksvalls kommun

Det kommer att bli tuffare och tuffare att få ihop ekonomin och välfärden. Hudiksvalls kommun måste agera nu för att klara sig från panikåtgärder.

– Det är klart att det finns bekymmersveck i pannan, säger kommunchef Bengt Friberg.

Om inget görs, om man bara fortsätter som idag, kommer den totala kostnadsmassan att ha ökat med 300 miljoner kronor om 15 år.

Läs även: Nytt modernt äldreboende behövs

Det framgår av en kommande rapport som analyserar kommunens ekonomi fram till år 2030. Ett utkast presenterades på kommunstyrelsen under tisdagen.

Bara äldreomsorgens kostnader kommer att öka med 50 procent och så här ser det ut i många kommuner.

Intäkterna kommer inte att hänga med kostnaderna och kommunen måste då börja låna pengar för att klara investeringar och driften. Sammanlagt handlar det om 2 miljarder i lån de kommande 15 åren.

Analysen bygger alltså på hur det ser ut idag och hur en beräknad befolkningsutveckling skulle påverka den kommunala ekonomin. Allt färre ska försörja allt fler och det blir fler äldre än i dag.

Läs även: Hudikföretagare bygger privat äldreboende

För att undvika, eller lindra, det ekonomiska scenario som rapporten målar upp krävs en rad åtgärder. Och det finns viktiga frågor att besvara, som vad kommunen ska ägna sig åt och lägga skattepengar på. Och går det att sälja tillgångar som fastigheter och skog?

– Det är en väldig utmaning vi har. Det går inte att sitta med armarna i kors, säger Bengt Friberg.

Han vill ha ett handlingsprogram, helst i slutet av året. För det finns en del grundläggande långsiktiga vägval som politikerna måste göra, även om majoriteter kommer att skifta.

Samtidigt har vissa saker redan påbörjats, som kan behöva intensifieras. Det handlar till exempel om hälsofrämjande åtgärder för att våra äldre ska vara friskare längre och först senare i livet ha behov av särskilda boenden.

Rapporten pekar på att antingen måste kommunen höja skatten och olika avgifter eller effektivisera verksamheten – eller både ock.

Läs även: Obekväma beslut måste tas

Hudiksvall har ett bra utgångsläge; det finns pengar på banken, det finns fastigheter och skog och kommunen har inte allt för stora lån.

– Ekvationen känns inte omöjlig, säger Uno Jonsson (S).