Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda priser och bortplockade varor i snattarnas spår

En ny undersökning visar att svenskarna är de värsta snattarna i Norden. I år beräknas varor till ett värde av 6,4 miljarder stjälas från svenska butiker. Söderhamn är inget undantag.

Stölderna uppgår i dag till 1,4 procent av de svenska butikernas omsättning. Mest stöldbegärligt tycks accessoarer, rakningsprodukter och kött vara. Men även ost, barnkläder och kosmetika är populära mål för snattarna, visar den undersökning som gjorts av säkerhetsföretaget Checkpoint Systems.

Att svenskarna stjäl mycket kommer inte som någon överraskning för Johan Lötberg, butikschef på ÖoB i Söderhamn. För hans butik är stölderna ekonomiskt kännbara, även om han inte vet exakt hur mycket det snattas för årligen.

På ÖoB haffar man snattare i stort sett varje dag. Butiken är utrustad med såväl larm som övervakningskameror och anlitar dessutom civila väktare som smyger runt bland hyllorna. Ändå slinker de allra flesta genom nätet.

- Det är svårt att stoppa dem som bestämt sig för att stjäla, säger Johan Lötberg.

Det finns en bild av att den typiske snattaren är en strulig tonåring eller möjligtvis en fattig pensionär. Enligt flera av de butikschefer tidningen talat med behöver den bilden uppdateras. Snattaren återfinns i alla åldersgrupper.

- Det går inte peka ut någon enskild grupp. Det är gammal som ung, utlänning som svensk, säger Urban Malm, butikschef på Willys.

I slutändan är det konsumenterna som får betala. Svinnet i butikerna beräknas kosta varje svensk 779 kronor om året i höjda priser.

- Det är en enkel multiplikation. Stjäls det mycket grejer så måste någon betala kalaset, säger Urban Malm.

Men höjda priser är inte de enda konsekvenserna som butikscheferna i Söderhamn vittnar om. På Dollarstore på E-center plockar man bort varor som utsätts för upprepade stölder.

Av de fem butiker vi varit i kontakt med uppger tre att de polisanmäler alla snattare som de tar fast.

Lindex och JC, de som har minst problem med stölder, resonerar lite annorlunda.

- Är det grejer för över 1 000 kronor så polisanmäler vi på en gång. Annars pratar vi med dem och försöker reda ut det, säger Sandra Lindgren på JC.

Branschorganisationen Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer reagerar på att många verkar rycka på axlarna åt snatterierna. Han tycker att det speglar hur det står till med moralen bland allmänheten.

- Vi har fått ett samhälle där vi som individer är väldigt egofixerade. Vi jobbar inte för gruppens bästa utan roffar åt oss så mycket vi kan till oss själva. Synen på snatteri hänger nog ihop med det, men det måste man ner till dagisnivå får att åtgärda.