Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda p-avgifter istället för nedsatt underhåll

Antingen kommer gatuunderhållet att eftersättas, eller så höjs parkeringstaxorna.
Det är tekniska nämndens besked efter gårdagens möte.
– Bilarna står för det mesta slitaget och då är det riktigt att de får betala, säger Uno Jonsson (S), ordförande.

Vid gårdagens sammanträde godtogs nämnden ett förslag om högre p-avgifter på parkeringarna i Hudiksvall. Prishöjningen motiveras med att det annars kommer att behövas göras nedskärningar i budgeten för underhåll av kommunens vägar och gator.

– Vi godkände förslaget och det var aldrig någon diskussion kring det, säger Uno Jonsson.

I förslaget föreslås att timavgiften för långtidsparkeringar höjs till fem kronor och att trottoar- samt korttidsparkeringar höjs till tio kronor. Det ska ge kommunen mer inkomster samtidigt som cirkulationen vid parkeringarna ökar. Uppskattningsvis räknar kommunen med att den höjda avgiften ska generera omkring 1,8 miljoner kronor extra.

Utöver den höjda parkeringsavgiften innehåller propositionen även ett tillägg om gratis parkering på lördagar, med en prövotid på ett år. Sedan ska det utvärderas inom kommunen och i samråd med handlarna i stadskärnan.

Frågan om parkeringsavgifterna har genom åren varit ett hett debattämne. Oppositionen har länge arbetat för gratis parkeringar, trots det ställde de sig bakom förslaget.

– Det här innebär mycket pengar till kommunen. Vi sa ja till det under förutsättning att det blir fri parkering på lördagar, säger Håkan Rönström (M).

Innan förslaget träder i kraft ska kommunfullmäktige ta ställning till ärendet.