Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd säkerhet vid mordrättegång

Alla besökare ska passera en säkerhetskontroll.

På fredagen startar rättegången mot de två män, 22 och 27 år, som åtalats för mord i Bollnäs. Mordoffret dog efter att ha fått 42 kniv- och skärskador.

Offret, en 33-årig man, ska själv ha avlossat skott mot 22-åringen när de möttes den 14 december utanför bostadsområdet Bonden.

Förutom de mordåtalade männen är två kvinnor åtalade för skyddande av brottsling för att ha tagit emot och hanterat en kniv efter mordet.

Det kommer att bli en säkerhetskontroll vid Hudiksvalls tingsrätt. Åhörare får passera en metalldetektorbåge och väskor genomsöks manuellt.

– Det är beslutat efter samråd med åklagare och polis, säger Christer Forsberg, lagman vid domstolen.

Enligt honom finns ingen känd hotbild, utan anledningen är att det är ett uppmärksammat mål. Även vid styckmordsrättegången för tre år sedan fick åhörarna gå genom larmbågar.

Poliser, häktespersonal och anhöriga till parterna kommer i första hand att tilldelas reserverade platser. Platser kommer även att reserveras för medier. Övriga åhörare får köa till resterande platser innan rättegången startar.

Under fredagsförmiddagen ska åklagaren lägga fram vad de åtalade anklagas för. Mordoffrets anhöriga får via sin advokat föra fram sina anspråk på skadestånd och rätten ska också få höra inställningen från de åtalade.

Det är även planerat förhör med mordoffrets flickvän och man räknar också med att hinna förhöra åtminstone den ena huvudåtalade.

Rättegången fortsätter på måndag och planeras pågå i minst sju dagar.

På tisdag ska rätten ta upp en händelse i Söderhamn den 8 december där 22-åringen är åtalad för att ha skottskadat en man.


Vi kommer att direktrapportera från hela rättegången på HelaHälsingland.se. I rapporteringen kommer du att kunna ställa frågor till vår reporter.