Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd nivå krävs i Sillerboån

I ett yttrande till mark- och miljödomstolen säger länsstyrelsen ja till en utrivning av Kvarndammen och den provisoriska tröskeldammen i Sillerboån i Tallåsen. Men tillstyrkan sker inte utan villkor.

Länsstyrelsen vill ha en högre vattennivå uppströms vägbron. Där skiljer sig länsstyrelsens villkor från det som kommunen angivits i ansökan om utrivning.

Genom att anlägga trösklar i ån med block och sten i viss kombination med utgrävning i åfåran kan vattennivån stabiliseras i ett intervall på 127,50 till 127,80 meter över havet vid normalt förekommande förhållanden i ån, menar länsstyrelsen.

Kommunen har i sin ansökan angett en nivå på 127,4 meter över havet. Den nivån, menar länsstyrelsen, skulle påverka fiskodlingen och andra enskilda och allmänna intressen uppströms den nuvarande träskeldammen alltför negativt.

Länsstyrelsen skriver också att anläggandet av trösklar ska kunna ge en naturlik bäckfåra med möjlighet för fiskvandring. Förutom fri fiskvandring får man en strömmande sträcka som kan öka förutsättningar för en stärkt harr- och öringstam i ån.

Delar av Kvarndammen bör bevaras för att knyta an till kulturmiljön i området, enligt länsstyrelsen, som föreslår att landsfästen och eventuellt något mellanstöd i sten samt ett utskov eller intag vid själva kvarnbyggnaden står kvar för att förstå kopplingen mellan dammen och utnyttjande av vattenkraft och dammens och vattenkraftens betydelse för kringliggande industribyggnader.