Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtryck på giftinfocentralen

I år finns det ovanligt mycket svampar i skogen. Det har i sin tur lett till att telefonerna går varma på Giftinformationscentralen.

Annons

– Vi får se om vi slår rekord i år. Just nu är det jättemånga som ringer, säger Ulla Westberg, apotekare på Giftinformationscentralen.

De har redan fått ta emot över 1 500 samtal från oroliga svampplockare som misstänker att de har förgiftats. Och ännu är inte högsäsongen över.

Skogens guld breder ut sig olika mycket beroende på vart i landet man befinner sig. I Hälsingetrakterna ser svamplyckan ut att kunna bli särskilt god i år.

– Det är ett riktigt rekordår, speciellt när det gäller kantareller och karljohan, säger Owe Nygren, svampkonsulent i Hudiksvall.

Men det är inte bara de ätbara sorterna som växer fram mer än vanligt i skogarna. Det gör också de giftigare varianterna, något som kan få oönskade konsekvenser om de hamnar i svampkorgen.

För att hålla sig på den säkra sidan, rekommenderar han svampfinnarna att begränsa sig till vissa sorter.

– Man kan plocka soppar, kantareller och trumpetsvampar. De går det nästan inte att ta fel på, säger Owe Nygren.