Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtryck på Åkerslund i Ljusdal: "Värsta dagarna vi har på året"

Drygt 700 bilar rullade enligt återvinningscentralens räkneverk in bara under fredagen. Enligt renhållaren Göran Wallin är Kristi himmelfärd helgen då flest besöker Åkerslund i Ljusdal för att slänga sitt skräp.

Det är lördag förmiddag och bil efter bil rullar in på återvinningscentralen Åkerslund i Ljusdal. De flesta har kopplat en släpvagn fylld med skräp på dragkroken medan andra har packat bakluckan i bilen full. En gång i månaden har kommuninvånarna möjlighet att slänga sitt skräp även på helgen, men den här helgen är lite speciell för renhållarna på Åkerslund i Ljusdal.

– Den här helgen är den värsta på hela året. Många passar på att åka hit då det har varit klämdag och många är långlediga. Det blir ett extra högt tryck den här helgen, säger Göran Wallin, renhållare på Åkerslund.

Läs även: Åkerslund firade nybygge

Cirka 732 bilar passerade entrén till Åkerslund bara under fredagen enligt centralens eget räkneverk. Extra många renhållare är på plats för att hålla ordning.

– Det var kö långt efter vägen här utanför fick jag höra, säger Göran Wallin.

Lördagsförmiddagen var något lugnare för de åtta renhållarna som jobbade med att bland annat dirigera invånarna till att slänga sitt skräp i rätt container. Två traktorer jobbade för att hålla containrarna tömda och allt flöt på utan några större problem.

– De flesta slänger trä och brännbart, men även en del metall, säger Göran Wallin och fortsätter:– Det är väl nu allt har tinat fram som ska slängas.

Har du sett något ovanligt som slängts här någon gång?

– Jag har sett det mesta, skrattar Göran Wallin.

Men vad berättar han inte.

Läs också: Matavfall ska samlas in i Ljusdal: "En stor utmaning"

Alva och Axel Sandbäck är också på Åkerslund och slänger skräp. De är här med sin mamma, Mia Sandbäck och moster Anna Sandbäck. Deras släpvagn är fylld med byggmaterial som de ska slänga.

– Vi river ut ett kök och ska bygga nytt, så vi har varit här några gånger och slängt nu, säger Mia Sandbäck.

Läs mer: Öppnar för säkrare återvinningscentral

Axel kastar gärna skräpet de har med sig. Alva däremot ser guldkorn lite var stans på släpvagnen, så som en lång och smal träbit och en krokig spik.

– Hon vill helst inte slänga något, bara spara. Man är ju olika, säger moster Anna Sandbäck.