Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtryck för konstnärer

Den konstnärliga utsmyckningen har kommit på efterkälken på grund av Hudiksvalls kommuns många investeringar de senaste åren i nybyggnation och renoveringar.

Just nu jobbar flera konstnärer med verk som ska förstärka de nya lokalerna. En kommunal byggnad får konstnärlig utsmyckning om byggkostnaden överstiger en halv miljon kronor, då avsätts en procent av summan.

För några veckor sedan invigdes Masken, av konstnären Amalia Årfelt, på Solbågens förskola. Konstnären Johan Ask jobbar på ett verk som ska placeras i matsalen på den nya förskolan i Idenor.

Det största och dyraste byggprojektet just nu är renoveringen av Läroverket i Hudiksvall. Konstnären Jöran Österman har varit konsult vid valet av verk och konstnärer.

– Det ska vara verk som klarar en högstadiemiljö under lång tid och som passar i de olika etapperna av bygget. Jag vill ge uppdragen till konstnärer i närområdet och till flera i stället för att en gör ett stort verk, säger Jöran Österman.

Konstnärerna Diana Andersson, Delsbo och Marie Lindgren, Gävle har fått uppdragen i den första etappen av Läroverket.

– Jag ligger bra till i tid och det är ett roligt uppdrag, jag ska lägga ner min själ på de här skulpturerna, säger Diana Andersson.

Snart ska det bli betonggjuteri av köket hemma hos henne. Det är redan förberett med klämmor i taket för plastskynket runt köksbordet och hon har tänkt att betongblandaren ska stå ute i hallen. Det är för kallt utomhus.

– Det är för att jag bor och lever billigt som kan jag överleva som konstnär och det här uppdraget betyder att jag får lön och är trygg ett tag, men med en låg timpennig, säger hon.

Tack vare att beställaren gör socklarna räcker pengarna till tre skulpturer gjutna i betong och bemålade. Nu står de uppställda på köksbordet i olika stadier av arbete. En är inlindad i en plastkasse, det är för tidigt att visa den, berättar hon.

De två övriga är "Kaninmadonnan", som är en flört med gammal Egyptisk mytologi och "Teddy desperado", en något frustrerad liten nalle men ändå med ett leende i mungipan.

Hon har också fått uppdraget att göra en större skulptur ute på skolgården, en rektangulär sockel med sittplatser runt om, med en form som möjligen kan föra tanken till vissa pyramider. Uppe på den ska det stå en åtta till nio månaders getkilling. En högstadiekilling döpt till "Adolescens" (nästan vuxen), som tuggar på en bok.

– Jag har tänkt att den ska bli en samlingsplats på skolan, men det är svårt att veta hur mina skulpturer kommer att fungera. Man får gärna pilla på dem, det gör inget om de blir lite skitiga, säger Diana Andersson.