Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtflygande maskiner och planer i Edsbyn: "Ska bli världens mest effektiva fabrik"

Under söndagen flyttades två stora maskiner på taket på Edsbyverken. Den största pjäsen som flyttades vägde sex ton och placerades med millimeterprecision. Det är en del i ett stort omställningsarbete som beräknas vara färdigt under hösten.

Redan på vägen in i Edsbyn tonar Edsbyverkens fabrik upp vid horisonten. En för dagen ny syn var två gigantiska lyftkranar vid sidan av fabriken.

– Det här är en förberedande del i det stora omställningsprojektet vi arbetar med. Vi kommer att bli mer effektiva i vår produktion när det här är på plats, säger Jan-Erik Norgren på Edsbyverken.

Jan-Erik har planerat flytten under några månader. Att flytta så här pass tunga maskiner hör inte till vanligheten och det är mycket som måste stämma. Någon oro för att någonting skulle gå fel fanns inte för Jan-Erik.

Läs även: Edsbyverken rivstartar och gör om

– Vi har planerat det här länge och gjort riskbedömningar så det är ingen fara. Vi genomför flytten på morgonen för att då är vinden som mest stilla. Att det skulle blåsa ordentligt var det enda som vi var oroliga för, säger Jan-Erik Norgren.

Arbetet inleddes redan vid klockan 5 på söndagsmorgonen och var färdig strax innan lunch. Flytten gick felfritt och helt enligt planerna. När kranarna fanns på plats så tog man tillfället i akt att samtidigt plocka ner äldre maskiner från taket som inte längre används.

Läs även: Metallprodukter i Edsbyn flyttade hela sin fabrik

– Kommunikation är viktigast av allt för att flytten ska gå felfritt. Kranarna står på marken i blindo och kan inte se upp på taket. Det gäller att grabbarna här uppe pratar mycket med dem. Det gäller att det blir rätt på millimeternivå, säger Jan-Erik.

En av maskinerna som flyttades på taket under söndagen var en sex ton tung fläkt som tar hand om avfallet från maskinerna inne i fabriken och återvinner den renade luften. Men det dröjer fram till i höst innan de kan användas då maskinerna i fabriken ska flyttas.

Läs även: Edsbyverkens vinst rasade

– Med denna flytt skapar vi förutsättningar att flytta våra produktionsmaskiner. Dessa fläktar måste finnas på plats innan vi flyttar maskinerna vi har i vår fabrik. Vi genomför den flytten under hösten och får då ett rakare och mer effektivt flöde i vår tillverkning, säger Jan-Erik.

Jan-Erik berättar också att när omställningsarbetet är färdigt så ska Edsbyverken vara en av världens mest effektiva fabriker.