Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt upp i det blå

Flygintresserade vallfärdade under lördagen till Bollnäs flygfält.

Allmänflygets dag gick av stapeln och i år var en speciell gäst inbjuden.

Det ultralätta tvåpassagerarplanet WT 9 Dynamic.

– Det här är luftens motsvarighet till en sportbil, säger Patrik Jörnen.

Han och hans kompis Andreas Glöckner, båda från Barkarby flygklubb, hade på en timme flugit i det lilla planet från Stockholm. Enbart för att visa upp det för Bollnäsborna.

WT 9 Dynamic är av typen ultralätt (UL) plan och det är just ett sådant som Bollnäs flygklubb har beställt. Lagom till årsskiftet kommer de att få det levererat.

Det finns många fördelar med ett modern UL-plan. Till exempel är de nya ultralätta flygplanen mycket mer miljövänliga än äldre modeller. Nya motorer kombinerat med lättare byggmaterial sänker bränsleförbrukningen markant.

Tack vare lägre vikt och effektivare förbränning kan därmed mängden drivmedel som krävs minskas med ungefär hälften.

– Det är svårt att hitta en sportbil som du kan köra i 240 kilometer i timmen och som ändå bara drar 0,8 liter milen, säger Patrik Jörnen.

Patrik Jörnen håller på att ta flygcertifikat. Han har cirka 40 lektionstimmar kvar innan han får flyga helt själv. Enligt honom är det svårt att inte tycka om att flyga.

– Det som är så fantastiskt med småflyg är att du kan vakna på morgonen och en timme senare vara framme på Gotland eller i Dalarna, säger han.