Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt pris för hyresgäster vid utryckning – men anmälda störningar minskar

Att störa sina grannar kan kosta. Vid uttryckning och konstaterad störning kan hyresgästen själv få stå för en nota på uppemot tusen kronor. Samtidigt minskar antalet anmälningar markant i Hälsingland.

Läs också: Gap, skrik och musik – oljuden som irriterar dina grannar: "Vissa störningar ingår"

Att störa sina grannar kan stå Hälsinglands hyresgäster dyrt. Gemensamt för många bostadsbolag är att den störande själv får stå får utryckningsavgiften när störningsjouren rycker ut, även om rutinerna varierar på Hälsingeorterna. Hos Faxeholmen i Söderhamn och inom Bollnäs Bostäder debiteras normalt sett inte den störande första gången en uttryckning sker, men däremot andra gången det inträffar. I Hudiksvall kan läget se annorlunda ut om nivån på störningen är hög.

– När Securitas är på plats är det de som avgör huruvida det faktiskt är en störning eller inte, därefter agerar vi. Om det är en störning debiterar vi den som stör, och om inte så står bolaget för kostnaden, säger Åsa Persson vid Hudiksvallsbostäder.

Läs också: Nordanstig har Hälsinglands högsta taxa för vatten och avlopp

Och allt från högljudda fester till husdjur kan göra märken i plånboken. Till störning hos de olika bolagen räknas allt från hög musik, spring och lek till gap och skrik i gemensamma utrymmen. Det är hyreslagen som råder, men det är alltid upp till störningsjouren att göra en egen bedömning, vilket oftast är Securitas.

– Det är generella regler som gäller, men till exempel ett normalt familjeliv räknas inte som störning. Men har du fest alla dagar i veckan, eller om en hund som ylar ofta och i timmar, då räknas de som störande, säger Åsa Persson.

I Hudiksvall ligger självkostnadspriset på 1 200 kronor, liksom hos Ljusdalshem. Lägst konstnad har Faxeholmen i Söderhamn, med en prislapp på strax under 1 000 kronor. Konsekvenserna för den störande är likartade runtom i Hälsingland. Varningsbrev skickas ut vid första, andra och ibland tredje inrapporterade störningen, därefter kan det handla om att hyresgästen riskerar sitt hyresavtal, även om det är ovanligt hos samtliga bostadsbolag.

Läs också: HSB om bostadsbristen i Hudiksvall: "Man riskerar att tappa intressenter"

– Fortsätter störningarna och det är upprepade grova störningar så kan man bli uppsagd av oss, förklarar Stefan Trollarv vid Bollnäs Bostäder.

En för många glädjande trend som är tydlig hos flera bostadsbolag i Hälsingland är att antalet anmälningar minskar. Hos HSB i Södra Norrland beskrivs nivån numer som extremt låg. Åsa Persson vid Hudiksvallsbostäder tror att mycket har att göra med rådande bostadsbristen. Bolaget har hand om drygt över 4 000 bostäder, men får per månad in mellan 20–30 anmälningar om störning.

– Det är inte så vanligt. Hos oss har det varit mycket mer, men det har minskat. Jag tror att man i dag, som ett tecken på bostadsbristen, är väldigt rädd om sin bostad, säger hon.

Läs också: Högtflygande planer på nytt höghus i Bollnäs

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!