Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt pris för god nöt

Vi i Sverige har de senaste åren kraftigt ökat konsumtionen av cashewnötter.

De flesta av oss har nog någon gång provat cashewnötter, men vet du vad det innebär? Vad är priset och vem får betala i cashewnötsindustrin?

Den 19 december 2008 kunde vi läsa i Svenska Dagbladet att cashewnötsindustrin beräknas omfatta en industri där minst en halv miljon sydindier arbetar. De flesta av dessa är kvinnor som inte sällan kämpar för att deras fattiga ekonomi ska hålla samman. Ett hårt, inte långt ifrån slavliknande arbete, med målet att förnöja västvärldens efterfrågan på lyxprodukter. Kvinnorna som arbetar i industrin kan återfinnas i olika åldrar, från ungdomar runt 13 år upp till de som borde vara pensionärer på runt 80 år och har arbetat i denna miljö nästan hela sitt vakna liv under odrägliga arbetsvillkor.

Samtidigt är cashewnötsindustrin viktig för arbetarna som, trots sin låga lön, inte får mat på bordet annars. Industrin är ur detta perspektiv sett mer humant än en svältande befolkning. Visionen bör dock vara ett tredje alternativ där vi har en cashewnötsindustri med drägliga arbetsvillkor för alla de kvinnor som idag arbetar med nötkrossning.

Cashewnötsindustriarbetarnas vardag börjar och slutar med att få krossa nötterna med pinnar på tegelstenar över ett sotsvart golv. Tio timmar långa arbetspass i denna miljö är inte att betrakta som fullgoda arbetsvillkor, europé eller sydindier ska sakna betydelse. Men här saknas idag respekt för mänskliga rättigheter och lönen för en dags arbete är 26 rupier, det vill säga fyra svenska kronor.

Trots detta lidande, hos de kanske mest utsatta i världen, så anser vi konsumenter i USA och Europa vår lyx vara prioriterad. För det är just USA och Europa som är de stora marknaderna. Det är i dessa världsdelar vi återfinner de stora grossisterna och efterfrågan från konsumenterna som blir allt större på cashewnötsmarknaden. Vi bör fråga oss själva om det verkligen är värt att sydindiska kvinnor ska behöva arbeta nästan 70 år av sitt liv för att västvärldens konsumenter ska kunna kalasa på en påse nötter vid fest? Vi bör överväga hur dyrt det måste stå en annan människa innan vi själva kan välja bort lyx. Nötpåsen på närköpet är i dag av större vikt för västvärldens befolkning än en halv miljon fattiga människor.

Utan en cashewnötsindustri skulle vi se en utbredd svältande och sakta utdöende befolkning. Man kan då fråga sig om en avveckling av denna industri är rätt väg att gå. Om en utbredd svältande befolkning innebär en världsomfattande sådan, så kan vi också räkna med global livsmedelsbrist som kan bli omöjlig att återhämta sig ifrån. Vi kan inte låta dessa industriarbetare leva under ett förtryck skapat av Europas och USA:s konsumtionsbegär. Men att införa ett förbud med en handelsblockad skulle drabba arbetarnas privatekonomi. Vi bör således snarare modernisera denna industri anpassad med arbetsvillkor för 2014, med hänsyn till mänskliga rättigheter, miljö och en hållbar utveckling. FN har gemensamt med grossisterna ett ansvar och en skyldighet att intervenera i denna situation.

Rasmus Orsén

statsvetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel