Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt pris för att engagera sig politiskt: "Mer jobb än man tänkt sig"

Många är intresserade och har ett engagemang för politiska frågor. Färre tar steget och blir politiskt aktiva. Ett hinder är rädslan om att uppdraget ska ta för mycket tid.

I en undersökning från 2009, genomförd vid den statsvetenskapliga institutionen på Lunds universitet, konstateras att den genomsnittliga fritidspolitikern lägger mellan 4 och 20 timmar per vecka på sitt politiska engagemang.

Studien, som genomfördes bland ett par hundra fullmäktigepolitiker i södra Sverige, visar också att en tredjedel av de som svarat på undersökningen anser att de inte har tillräckligt med tid att lägga på sitt uppdrag.

Kåge Wallner, Hudiksvall, engagerade sig politiskt vid 60 års ålder. Sedan 2010 representerar han Miljöpartiet. Han bedömer att han lägger två dagar i månaden på sammanträden. Men menar samtidigt att det är allt jobb utanför möten som tar tid.

– Tyvärr är det lättare att engagera sig om man inte har jobb eller familj. Det är därför till exempel pensionärer och folk utan vanligt jobb är överrepresenterade inom politiken. Det är svårt att vara fritidspolitiker om livspusslet med familj och jobb ska gå ihop, säger han.

Ett politiskt engagemang tar en hel del tid. Det kan även Yanina Westergren, ordförande för Liberalerna i Bollnäs, vittna om.

– Det blir mer jobb än man tänkt sig. Partimöten och sådant runt omkring tar tid. Ibland är det mer, ibland mindre. Däremot känner man alltid att man behöver lägga mer tid på det. Men jobbar man och har familj är det helt klart svårt att hinna med.

För tillfället studerar hon vid högskola på distans, något som hjälper henne att få ihop vardagen.

Yanina Westergren ser dock ett behov av att lyfta diskussioner kring hur det politiska uppdraget är utformat, för att kunna locka till sig fler personer i familjeålder.

– Vi har svårt att få med personer i familjeåldern – trots att de har en vilja att engagera sig. Eftersom de allra flesta vill vara pålästa och insatta om de väljer att engagera sig blir tiden som krävs avskräckande, säger hon.

Enligt undersökningen från Lunds universitet utgör en upplevd tidsbrist bland fritidspolitikerna en stor risk, då beslut som fattas riskerar att vara icke-optimala.

I ett längre perspektiv varnar studien för att det kan leda till kunskapsproblem, vilket blir ett hot demokratin.

Trots att uppdraget som politiker kan vara påfrestande anser åtminstone Maria Mörk (V), Bollnäs, att resultaten är värda all möda.

– I slutändan är det värt det, i och med att jag får vara med och förändra och förbättra samhället. Jag är inte den som kan sitta och svära vid köksbordet, jag måste göra något åt det.