Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högskolan hälsar på

När Högskolan i Gävle har ingenjörskväll utanför campus faller valet på Söderhamn. Här behövs nämligen fler ingenjörer.

Föreläsningssalen på CFL är nästan helt fullsatt. De flesta av besökarna går på gymnasiet, men här finns också några äldre. Längst bak i salen står representanter för lokala företag, som Söderhamn nära, Bergvik flooring och Pepab.

Magnus Lemoine och Anna Näsman från högskolan berättar om de tekniska utbildningarna i Gävle, och om hur universitetet samarbetar med näringslivet. Det går till så att studenterna varvar teoretiska studier med betalda praktikperioder på olika företag.

– Nästan 50 000 ingenjörer kommer att behövas i Sverige fram till 2030, säger Magnus Lemoine.

När det blir dags för de lokala företagen att kliva fram visar det sig att både en och annan av de där ingenjörerna kommer att behövas i Söderhamn. Den ena chefen efter den andra berättar om pensionsavgångar, generationsskifte behov av teknisk kompetens.

– Vi skulle behöva ingenjörer i mekanik och mekatronik, säger Johan Person från Bergvik flooring.

Flera av företagsrepresentanterna återkommer till hur svårt det är att rekrytera tekniskt kompetenta medarbetare till Söderhamn. Många lämnar staden när de pluggar och kommer sedan inte tillbaka.

André Väänänen läser andra året på Staffangymnasiets tekniska program. Han vill helst plugga till civilingenjör i Linköping, men senare kanske det blir jobb i Söderhamn.

– Jag visste inte att det var sådan brist på arbetskraft bland ingenjörer, och att det fanns så många småföretag med så stor plats på marknaden. Jag har alltid haft planer på att återvända men vet inte när, säger han.

Angelica Tapper som går i samma klass vill läsa industriell ekonomi, och hon är också mest sugen på Linköping.

– Men det verkar intressant med Gävle också, även om jag tycker att det verkar lite för nära hem, säger hon.

– Vad säger du om att jobba i Söderhamn?

– Jag vill bort först, men sedan när man får barn och familj kanske man flyttar tillbaka, säger hon.