Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högsäsong för semlor

Fettisdagen infaller inte förrän i mars. Men själva semmelsäsongen har varit i gång sedan början av januari. På Lindhs bageri i Bergsjö bakas omkring 700 semlor om dagen under årets första månader. Ännu fler söta bullar blir till under själva högtidsdagen. Rekordet ligger på cirka 12 000 stycken på en och samma dygn.

Annons

En söt doft vilar inne i bageriet, den där speciella hemtrevliga doften som bara nybakat kan framkalla. Där inne har Ida Mossberg precis stoppat in en omgång färdigjästa bullar i ugnen. Hon har jobbat där i omkring fem år och har under den tiden hunnit baka ett rejält antal semlor.

– Jäsningen är viktig, så att de blir sådär fina och runda som man vill ha dem. Och gräddningen så klart. De får inte blir torra, säger hon.

Inne i ugnen roterar bullarna på sina plåtar. De gräddas på höga grader, men ska inte vara där inne särskilt länge. Den exakta tiden är svår att fastställa, så Ida och hennes syster Linnea Mossberg, som också jobbar där, håller ständig koll på dem.

Per-Ola Wadin, som driver bageriet, berättar att de dagligen bakar mellan 600 och 700 semlor under säsong.

– Men på tisdagar brukar det bli uppåt 1 000 stycken. Och under själva fettisdagen blir det ännu fler. Rekordet är runt 12 000 semlor på en och samma dag. Då var vi nästan här i ett dygn. Det var på en fettisdag för några år sedan, berättar han.

Bullarna i ugnen har precis gräddats klart och Ida lyfter på ett par stycken och kollar på deras undersida för att se att färgen är rätt. Det är den. Innan de ska fyllas med vispgrädde och mandelmassa måste de svalna.

Att det är möjligt att baka så många semlor på relativt kort tid är inte svårt att förstå när man ser systrarna Mossbergs tempo och samspelthet. När bullarna har kallnat placeras de ut på sina plåtar över en stor bänk. Ida hämtar ett verktyg som ser ut som en borr. Med det gör hon en djup cirkel högst upp på bröden, som Linnea strax därpå efteråt lyfter bort med händerna. Den lilla runda brödbiten kommer att utgöra semlans lock.

Snart fylls de med mandelmassa och efter det spritsar Linnea elegant med vispgrädden. När locken placerats där ovanpå återstår bara en detalj. När florsockret fallit över semlorna är de fulländade och redo att äta. Och det gör många gärna. Varje år beräknas runt 40 miljoner semlor i Sverige bli uppätna.