Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högsäsong för harpest

Just nu är det högsäsong för harpest, men länets smittskydd flaggar inte för rekord i antal insjuknanden.

Hittills har 14 fall av harpest rapporterats i länet, varav 6 i augusti och hittills 3 i september.

– Det brukar vara flest fall från juli och framåt hösten, och det är ungefär som det var i fjol, då vi hade 22 fall av harpest under hela året. Av dessa kom 4 i augusti, 7 i september och 8 i oktober, berättar landstingets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Harpest sprids bland annat genom myggstick, inandning av harpestbakterien från damm som sprids av smågnagare som bär på bakterien, och direktkontakt med sorkar, råttor och möss. Man insjuknar med hög feber och huvudvärk, och bör söka läkarvård, betonar Signar Mäkitalo.

Några länsbor har också drabbats av sorkfeber under året, hittills närmare bestämt 20 personer. Fjolårets stora tillväxt i sorkstammen återspeglar sig i årets sjukdomsstatistik redan i januari, då 6 fall av sokrfeber konstaterades, 2 fall i februari, 5 i mars. I fjol insjuknade de flesta under hösten.

– Även sorkfeber ger hög feber, och ofta ont i ryggen, muskelvärk och sjukdomskänsla. Smittvägarna är desamma som för harpest: direktkontakt, inandning av damm där det finns utsöndringar från smittade gnagare. Man ska iaktta samma försiktighetsåtgärder, och se till att klippa fjolårsgräs när det nyss har regnat, säger Signar Mäkitalo.