Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre vindkraftverk i Tandsjö

Mycket talar för att Ljusdals kommun säger nej till att vindkraftverken i Tandsjö blir 30 meter högre än vad nuvarande tillstånd medger.

I mars 2012 beslutade kommunfullmäktiges att tillstyrka en vindkraftpark på tolv verk med en höjd av 180 meter nio kilometer väster om Tandsjöborg i Orsa finnmark.

Men det var ett oenigt fullmäktige. Tio av 41 ledamöter röstade nej eftersom det tematiska tillägget för vindkraft till kommunens översiktsplan ännu inte var fastställd.

När nu Wpd Scandinavia AB presenterar samrådsunderlag för ändringstillstånd och bjuder in till möte i Fågelsjö gammelgård den 3 juni anser Ljusdals kommuns plan- och byggchef Anders Berg att det råder nya förutsättningar.

– Blir vindkraftverken 210 i stället för 180 meter höga innebär det påtaglig förändring i landskapsbilden. Eftersom det var oenighet runt förra beslutet blir jag inte förvånad om Ljusdals kommun säger nej den här gången och det redan lämnade tillståndet får gälla, säger Anders Berg.

Ungefär samma svar ger kommunalrådet Leif Persson (S).

– Jag var kritisk redan när de fick förra tillståndet. Så visst lutar det åt ett nej den här gången. Vi har ju bland annat ett världsarv i Fågelsjö gammelgård som man måste ta hänsyn till, säger Leif Persson.

Det är miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen i Dalarna som är tillståndsmyndighet. Men kommunen har vetorätt, dock ingen möjlighet att ställa villkor. Det är länsstyrelsens uppgift.

Wpd Scandinavia skriver att möjligheten att bygga högre vindkraftverk har utvecklats snabbt och att det ger större energiproduktion och därmed bättre resursutnyttjande.