Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högre lön för undersköterskor

Söderhamn betalar de näst sämsta lönerna för omsorgspersonal i hela landet.

Det vill Moderaterna ändra på genom att införa 15 karriärtjänster inom omsorgen.

Annons

Färre unga väljer vård- och omsorgsprogrammet i sitt gymnasieval – samtidigt som en stor personalbrist är att vänta.

Därför vill Moderaterna göra omfördelningar i den kommunala budgeten för att skapa 15 karriärtjänster inom omsorgen.

– Vi kan kalla dem försteundersköterskor. Tanken är att de ska få ett lönepåslag med 5 000 kronor i månaden och därmed uppmuntras till att fortsätta arbeta med särskilda insatser i sina yrkesutövningar, säger gruppledaren Viktor Wärnick när vi träffar honom och kollegorna Hans Sundgren och Yvonne Johansson på CFL.

Att Söderhamns kommun dessutom betalar de näst sämsta lönerna i landet till omsorgspersonalen, tycker de inte gör saken bättre.

– Det måste vara bättre att satsa pengar på bättre personaltäthet och högre löner inom omsorgen än att ge Ljusnebadet bidrag som majoriteten gör, säger Viktor Wärnick.

De har räknat ut att det skulle kosta kommunen 1,2 miljoner kronor att satsa på försteundersköterskor. Pengar som Moderaterna vill ta från Skärgårdssatsningen och kommunstyrelsens projekt- och utvecklingsmedel.

– Förra året höjdes ramen för skärgårdssatsningen med 500 000 kronor. De pengarna vill vi lägga på det här i stället. Skärgården måste bli mer självfinansierad, säger Viktor Wärnick.

De övriga 700 000 kronorna ska de alltså hämta ur projekt- och utvecklingsmedlen som i dagsläget är 1,5 miljoner kronor.

– Krona för krona är finansierat i vårt förslag, säger Hans Sundgren.