Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höghusplaner i Östra hamnen

Bostadsbolag vill bygga åtta våningar vid Köpmanberget.

Allmännyttiga Hudiksvallsbostäder vill bygga uppemot 70 nya lägenheter nedanför Köpmanberget i Hudiksvalls östra hamn. I en första etapp planeras för två hus med vardera åtta våningar.

Tidigare har bostadsbolaget anmält intresse för att bygga på Kattvikskajen. Där har emellertid kommunens planarbete dragit ut på tiden. För att snabbare komma i gång har Hudiksvallsbostäder nu begärt ett markanvisningsavtal i Östra hamnen.

– Det är det område där vi ser att det är möjligt att snabbast komma i gång med bostadsproduktion, säger bolagets vd, Nils-Erik Blomdahl.

Både markförhållanden och infrastruktur gör platsen mycket lämplig, anser han, och det råder knappast någon tvekan om att läget är mycket bra.

Hudiksvallsbostäder vill i ett första steg bygga två hus med vardera cirka 35 lägenheter. Husen placeras väster om Köpmanbergets fot.

– Vi vill bygga inifrån staden och ut. Det är det mest skyddade läget, men ändå med närhet till vattnet.

Årshyrorna väntas ligga på cirka 1 500 kronor per kvadratmeter, där en trea på 70 kvadrat skulle komma att kosta runt 9 000 kronor i månaden.

I en andra och tredje etapp har man ritat in tre femvåningsbyggnader närmare vattnet, och ett tredje tänkbart punkthus närmare staden. Där öppnar Nils-Erik Blomdahl för andra aktörer som kan vara intresserade att bygga.

Hudiksvallsbostäders önskemål att snabbt få en detaljplan för att komma i gång med ett bygge är ännu så länge bara en förhoppning. Det finns i dag inget uttalat från kommunstyrelsen om vilka områden som ska prioriteras i planarbetet.

– Vi måste få en politisk viljeinriktning vilka ärenden som ska prioriteras först, säger kommunens mark- och exploateringschef, David Östlund.

Han har fått signaler om att plan- och byggkontoret jobbar med ett förslag till turordning som ska lyftas politiskt i slutet av februari.

Nils-Erik Blomdahl bedömer att byggstart dröjer minst ett år efter att en detaljplan klubbats.