Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga radonvärden i en skola och förskola

Mätningar i förskolor och skolor visar att radonhalterna är för höga på två håll.
Miljökontoret råder husägare i såväl högrisk- som lågriskområden att mäta halterna i hemmen.

Det syns inte och det känns inte – men det finns där. I nära 400 000 bostäder i Sverige är radonhalterna för höga.

Risken för markradon varierar mellan olika områden i kommunen. Ett antal områden i Hudiksvall är klassade som högriskområden. På flera håll i kommunen finns även lokala förekomster av höga radonhalter.

- Radon är ingenting man ser eller känner, man måste mäta. Alla som har ett hus bör mäta, och bygger man nytt så ska man se till att bygga radonsäkert, säger miljöskyddsinspektören Ulrica Brorén.

Hon poängterar att radon förekommer även i områden som klassas som lågriskområden, därför är det viktigt att alla husägare genomför mätningar.

Mätningen ska genomföras under minst två månader mellan oktober och april. Mätdosor kan beställas genom kommunens miljökontor.

I Hudiksvalls kommun har arbetet med radonmätningar pågått sedan 1981. Sedan några år tillbaka arbetar Norrhälsinge miljökontor för att uppnå lokalt antagna miljömål. Av dem framgår att radonhalten ska vara lägre än 200 Becquerel per kubikmeter inomhusluft i samtliga förskolor och skolor senast 2010, i samtliga flerbostadshus senast 2015 och i samtliga enfamiljshus senast 2020.

I början av 2009 genomförde miljökontoret mätningar i 17 skolor och förskolor. Resultatet visar att en skola och en förskola i Hudiksvalls kommun uppvisade halter som är högre än miljömålets gränsvärde; 220 respektive 260 Becquerel per kubikmeter. Eftersom värdet är ett snitt utslaget över dygnet innebär det inte någon hälsofara, enligt Ulrica Brorén:

- Ventilationen slås av på nätterna, då blir värdena högre.