Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga priser hindrar företagen

Två av tre småföretagare i Gävleborg skulle ta större hänsyn till miljön när de gör sina inköp om priset på miljövänliga varor var lägre.

Genom att sänka priserna på sina miljösortiment har leverantörerna stora möjligheter att både öka sin försäljning samt värna om miljön, skriver Henrik Salwén, vd på Visma Advantage.Enligt Vismas Affärsbarometer våren 2014 väger tre av tio småföretagare i Gävleborg in miljöhänsyn när de gör inköp. Samtidigt visar undersökningen att två av tre skulle ta större hänsyn till miljön om prisbilden såg annorlunda ut.

De höga priserna tvingar företagarna att gå emot sin vilja att ta miljöansvar och välja bort miljösortimentet. Vi behöver därför få leverantörerna att sänka sina priser på den här typen av produkter.

Men hur ska då en småföretagare gå tillväga för att kunna pressa priserna och öka inköpen av varor anpassade till sina och konsumenternas förväntan på minimal miljöpåverkan?

I vår undersökning fick vi svar på hur dilemmat för företagarna ser ut. Miljöfrågorna är viktiga, men pris och andra kvalitetskrav blir till slut avgörande. Konsumenterna väljer inte en dyr produkt bara för att den är miljövänlig.

I de flesta fall sitter leverantörerna på lösningen, men jag tror inte att leverantörer sänker sina priser utan vidare.

Vi företagare behöver agera.

Vi behöver visa vad vi och våra kunder vill och få leverantörerna att inse att de i slutändan vinner på prissänkningen. Om två av tre småföretagare efterfrågar lägre priser på miljövänliga produkter, finns det betydande marknadsandelar att räkna hem. Det i sin tur kommer att resultera i ökad försäljning.

Den leverantör som är först kan göra stora vinster, både för sig själv och för miljön. När den leverantören vågar ta steget kommer utvecklingen att gå snabbt, så varför inte vara först ut i Gävleborg?

Henrik Salwén

vd Visma Advantage

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel