Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga hastigheter blir kvar

Det blir ingen sänkt hastighetsgräns på väg E45 på sträckan genom Sjöändan, Ljusdal.

Flera familjer har närliggande hus och utfarter till den tungt trafikerade vägen. Hastighetsgränsen som förut höjdes från 70 till 80 kilometer i timmen har bidragit till ökad ljudnivå från motortrafiken.

Enligt trafikverkets egna mätningar 2012 har en av de berörda fastigheterna klassats som bullerstörd, ändå hävdar Trafikverket i sin motivering till beslutet att ingen av fastigheterna är bullerstörda.

Polisen har i eget yttrande gett stöd för sänkning till endast 60 kilometer i timmen på den givna sträckan.

Trafikverket hävdar dock att ansvaret ligger på den enskilda föraren att köra trafiksäkert efter omständigheterna. Länsstyrelsens bedömning är att väg E45 är en Europaväg som kräver hög framkomlighet.

Även barnfamiljer längs väg 623 genom Stocksäter, Bollnäs kommun, har fått avslag på överklagan för sänkning av nuvarande 70 kilometer i timmen. Familjer är oroade över barn och cyklister som måste ta sig hem till fastigheterna längs vägen.

Trafikverkets motivering till avslag är att området inte är tätbebyggt och återigen att det oavsett tillåten hastighet är upp till den enskilda föraren att anpassa den egna hastigheten för att köra säkert i trafiken.

Endast trafikförhållanden som är dolda eller kan missbedömas kan vara skäl till att sänka tillåtna hastigheten.