Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga förväntningarna på nytt nav i Bollnäs – ska halvera arbetslöshet bland unga

Intresset var så stort när invigningsbanden för Bollnäs nya ungdomsnav skulle klippas att alla inte fick plats i lokalen. Och förväntningarna är minst lika höga. Genom den här platsen ska ungdomsarbetslösheten i kommunen halveras.

Var fjärde ungdom i Bollnäs kommun är arbetslös. På fredagen invigdes det nya Navet vars uppgift är att halvera den siffran.

- Det ska vara lätt för er ungdomar att hitta rätt, säger kommunalråd Marie Centerwall (S) under sitt invigningstal.

Navet finns i nyrenoverade lokaler i tidigare Gärdesgallerian och riktar sig till ungdomar mellan 16 och 24 år. Där finns nu kommunens socialtjänsten och arbetsmarknadsenhet, arbetsförmedlingen, samt Hälsinglands utbildningsförbund. Totalt har 16 personer nu sin arbetsplats i Navet.

Läs mer: Navet ska samla alla ungdomsåtgärder under samma tak

- Ni har jobbat otroligt fort för att få till den här lokalen, så tack till er alla som har bidragit, säger Marie Centerwall.

Och just lokalen valde även arbetsförmedlingens chef i södra Hälsingland, Mohamed Chachoub, att fokusera på.

- Det ska vara naturligt och lättillgängligt. Som ni märker - det är ingen myndighetskänsla här.

Chachoub och Centerwall är överens om att skapandet av Navet var den enklaste uppgiften. Nu ska de ta itu med målet för verksamheten.

- Vårt gemensamma mål är att halvera ungdomsarbetslösheten i kommunen, säger Marie Centervall.

- Det gäller nu att kavla upp ärmarna och göra det bästa för er ungdomar, säger Mohamed Chachoub.

Läs mer: Insatser för unga samlas under ett tak

Intresset för invigningen var så stort från de olika aktörerna att alla inte fick plats i lokalen. Några fick lyssna till talen från korridoren utanför. Där fanns också många ungdomar som kommit dit tillsammans med olika verksamheter som ritkar sig till dem som ännu inte har något jobb. En av dem är Klas Nilsson, 22 år, som via arbetsförmedlingen nu går en kortare utbildning på Folkhögkskolan. Vid terminens slut kan det bli aktuellt för honom att söka sig till Navet.

- Det kan vara väldigt bra att få information och få hjälp med vad man skulle vilja göra, säger han.