Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga förväntningar på Håkan Hellström inför helgens jättekonserter på Ullevi

Förra gången blev det publikrekord och succé. I helgen kliver Håkan Hellström upp på Ullevis scen igen – för två jättekonserter.

Den här gången är också förväntningarna och kraven betydligt större.

Håkan Hellströms konsert på Ullevi i Göteborg den 7 juni 2014 är redan klassisk – publikrekord slogs och spelningen har blivit både fotobok och biofilm.

De flesta såg jättekonserten som en engångsgrej, något som inte skulle gå att upprepa. Men de hade fel.

I helgen gör Håkan Hellström inte bara en utan två konserter på Ullevi. Biljetterna, runt 140 000 stycken, är slutsålda sedan länge och de mest trogna fansen har köat i över en vecka för att få de bästa platserna.

– Alla är glada och hjälps åt. Vi har med oss gitarr och spel för att underhålla oss, berättade Sigrid Langwagen, som tältar längst fram i kön, för TT redan i lördags.

Den här gången händer det också mer runt mastodontkonserterna. På fredag arrangerar Håkan Hellströms skivbolag Woah Dad ett slags förfest på Liseberg med hans stallkamrater Bob Hund, Dolores Haze och Maria Andersson på scenen.

– Vi ska åka alla attraktioner tills vi spyr. Sedan ska vi spela rock, förklarar Dolores Haze-gitarristen Tyra "Groovy Fuck" Hasselrot.

Men Håkan Hellström är förstås helgens stora stjärna och förväntningarna är förstås högt ställda. Kan han överträffa sig själv? Att det blir två spelningar den här gången ställer också högre krav – många fans kommer att gå på båda konserterna.

– Han måste trolla fram lite magi i låtlistan även till kväll två så att den inte bara blir en repris av den första kvällen. Även om den första konserten är lyckad så vill man ju ha något speciellt som ringar in varje kväll, säger Anders Nunstedt, musikkritiker på Expressen.

Hans kollega på Aftonbladet, Markus Larsson, tror ändå att det faktiskt blir två snarlika spelningar.

– Det återstår ju att se om han är en Springsteen-dramaturg som kan göra två olika konserter med helt olika karaktär. Men jag tror inte att Håkan Hellström är den artisten eller att han ens siktar dit, säger han.

De båda kritikerna är dock överens om det lär bli minnesvärda kvällar.

– Konserter på Ullevi i sommartid är något särskilt, det är en speciell laddning i luften. Det är en klyscha men den infrias ju gång på gång. Det är klart att förväntningarna är skyhöga, inte minst med tanke på hur det var förra gången, säger Anders Nunstedt.

Markus Larsson säger att det skulle krävas yttre omständigheter för att konserterna "bara" skulle få betyget tre:

– Med nästan alla andra svenska artister så sitter man och hoppas att det ska vara så bra som möjligt. Här skulle det krävas ett smärre naturfenomen för att man bara skulle sätta betyget bra. Det är på den nivån han är som liveartist. (TT)