Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höga cesiumvärden i fisk

Av den fisk som miljökontoret i Hudiksvall tagit emot i år, har ovanligt höga halter av det radioaktiva ämnet cesium kunnat uppmätas.

Annons

Jakttiderna har precis inletts och både bär- och svampsäsongen är i gång för fullt. 25 år efter Tjernobylkatastrofen mäter Norrhälsinge miljökontor fortfarande deras cesiumvärden.

I fisken har halterna under många års tid varit låga. Men i år har de visat sig vara högre än på länge.

– Det är svårt att säga om det rör sig om en tillfällighet eller en tendens, men det har varit oväntat höga halter hos de få som vi har mätt, säger Chatrin Molin på Norrhälsinge miljökontor.

På grund av att det rör sig om så pass få prover, är det svårt att spekulera kring orsaken till de höga värdena.

Livsmedelsverkets gränsvärde för insjöfisk är 1 500 becquerel, den enhet som används för att ange strålningen från cesium. Rekommendationen är att vi ska hålla oss under ett årligt intag via födan på 80 000 bequerel. Det betyder att man kan äta drygt 50 kilo fisk om året, om den innehåller 1 500 bequerel cesium.