Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid dra upp huvudet ur sanden

/

Att arbetsmiljön inte är vad den borde på Hudiksvalls sjukhus är ingen hemlighet. Tvärtom.
I gårdagens tidning kunde vi läsa en mycket intressant artikel som visar att flera av de läkare som har lämnat sjukhuset de senaste åren har gjort det i protest mot hur landstingsledningen hanterar sjukhuset och verksamheten.
Ej heller det här är särskilt överraskande. Tyvärr.

Annons

Skälen till att det ser ut så här är många. En del beror på genomförda neddragningar. En del beror på tafflig hantering från såväl den tjänstemannastyrda som den politiskt styrda landstingsledningen.

Mycket ligger egentligen en bra bit tillbaka i tiden, sannolikt med början i samband med divisionaliseringen. Och hanteringen av den så kallade strategiska planen sticker ut alldeles särskilt som förklaring.

Till väldigt stor del handlar det om förtroende, eller snarare brist på förtroende. Personalen på Hudiksvalls sjukhus har inte förtroende för ledningen när den säger att sjukhuset inte kommer att läggas ner.

Vill man vända den här trenden och komma till rätta med problematiken så måste man börja bygga förtroende ordentligt hos personalen. Det här rådet har levererats redan tidigare från den här ledarsidan, vilket för den delen inte haft så stor betydelse. Men så är situationen också som den är.

Därför är det också bekymmersamt att kommentarerna från landstingsrådet Tommy Berger (S) är överslätande till sin karaktär. Strutsmentaliteten förefaller påtaglig.

Det är åtminstone den bild som förmedlas utifrån det som Berger uttrycker i artikeln, där en del brister bekräftas i en passus medan det stora krutet läggs på att förklara att problemen egentligen inte är så stora som vissa vill göra gällande.

Då är reaktionen från personaldirektör Margareta Petrusson betydligt bättre.

Dels erkänner hon att missnöjet inte går att förneka och säger sedan också att det finns mycket som landstingsledningen kan göra för att möta det missnöje som finns i Hudiksvall.

Precis det här är grunden för att man ska kunna börja bygga upp det sargade förtroendet. Att Berger inte är lika tydlig är därför beklagligt.

Det vore därför önskvärt om något annat ansvarigt landstingsråd snarast kunde vara så vänlig att kliva fram i hans ställe. Hannah-Karin Linck (C)? Eva Tjernström (S)?

Det är dags att dra upp huvudet ur sanden och inse vikten av den här problematiken. Det handlar dels om situationen på Hudiksvalls sjukhus, som är allvarlig nog i sig

Men i det lite större perspektivet så handlar det om hela Hälsinglands förtroende för landstinget.

Det är – på goda grunder – inte det största och starkaste.

Mer läsning

Annons