Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att skrota taxeringssystemet

Vid årets taxering av småhus har taxeringsvärdena ökat med i genomsnitt 35 procent. Värdena fastställs genom schablonberäkningar och massvärderingar som gör att de ofta avviker kraftigt från verkligheten för enskilda fastigheter.

Annons

Att det finns stora problem med taxeringssystemets träffsäkerhet har både Kristdemokraterna och Moderaterna bekräftat. Partierna har ställt sig bakom Villaägarnas uppmaning att utreda hur en avveckling av taxeringssystemet kan ske.

Partistämman slog nyligen fast att ”Moderaterna verkar för att regeringen utreder förutsättningarna för att avskaffa fastighetstaxeringen för bostäder.”

Kristdemokraternas Göran Hägglund har klartgjort sin inställning i media: ”Regeringen bör skyndsamt utreda hur taxeringssystemet för småhus helt ska kunna tas bort. Utredaren bör beröra alla områden där taxeringsvärden används.”

Ett avskaffande av taxeringssystemet vore ett naturligt nästa steg på fastighetsskattereformen – utan taxeringsvärden går det nämligen inte att återinföra den gamla, skenande fastighetsskatten.

Nu återstår att få besked om inställningen hos alliansvännerna i Centerpartiet och Folkpartiet. De omfattande problemen med dagens situation går knappast att förneka längre.

Varje småhus är vid 2009 års taxering i genomsnitt felvärderat med 21 procent vilket motsvarar drygt en kvarts miljon kronor. Felen vid taxering av obebyggda tomter är hela 39 procent. 6 av 10 tomter har fått för höga taxeringsvärden. Detta har Villaägarna visat i flera utredningar.

Tvärtemot den allmänna uppfattningen har taxeringsvärdena fortfarande stor privatekonomisk betydelse för många. Det gäller till exempel de som ännu inte nått taket för fastighetsavgiften, ägare till obebyggda tomter som betalar skatt utan ett tak samt tomträttshavare vars avgälder och friköpspriser ökar.

Det spelar ingen roll om taxeringsvärdet är högt eller lågt. Värden som inte går att fastställa korrekt ska inte heller användas som underlag för beskattning i ett rättsamhälle.

Taxeringsvärdena har idag många användningsområden men alla dessa kan lösas på andra, i många fall bättre sätt. Det har en utredning från Setterwalls advoktabyrå som Villaägarna låtit göra visat.

Så hur ser Gävleborgs riksdagsledamöter, Sven Bergström (C) och Hans Backman (FP), på bristerna med taxeringssystemet och den vacklande rättsäkerheten? Frågan måste väl bli hur snabbt ni vill tillsätta en utredning om hur systemet kan avvecklas, knappast huruvida den är nödvändig.

Regionchef, Villaägarnas Riksförbund

Mer läsning

Annons