Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid att prata om varför Europa behöver EU

När hörde du senast en svensk partiledare hålla ett tal om Europa? Trots att vi nu pratar om EU:s många kriser som flyktingkrisen, den ekonomiska krisen, klimatkrisen, Rysslands agerande och så den brittiska folkomröstningen.

Europadagen, till minnet av Robert Schumans deklaration 9 maj 1950 om ett enat Europa för freden, firades på Södra Teatern i Stockholm i veckan. Ett firande i skuggan av kriserna men också med tydlig kritik mot bristande politiskt ledarskap.

När Carl Bildt (M) och EU-kommissionären Cecilia Malmström samtalade på scenen ställdes just den retoriska frågan, "när hörde du senast en svensk partiledare tala om Europa?"

Läs + TV: Samtal med Cecilia Malmström om EU:s kris

Bara två EU-ledare nämndes som undantag till den tysta regeln, Tysklands Angela Merkel och Storbritanniens David Cameron. Samtidigt konstaterade Bildt och Malmström torrt att om Cameron redan för flera år sedan hade hållit de tal han håller nu hade det inte behövts någon folkomröstning.

På många sätt blir midsommartid avgörande för EU då britterna ska välja mellan Brexit eller Bremain. Ett Brexitscenario får stora återverkningar för alla.

Och som brittiske premiärministern David Cameron konstaterade i ett linjetal om säkerhetspolitik i veckan så är omröstningen en ödesfråga. För många unga européer så är att resa över gränserna, fred och inre marknad självklarheter. Men ett brustet EU innebär risker, det är förhastat att utgå från att ”fred och stabilitet på vår kontinent är säkrad bortom alla tvivel.”

Vidare konstaterade Cameron att EU ”har hjälpt försona länder som varit på varandras strupar för årtionden”. Och utmaningarna är många, som terrorsekten Islamiska Staten och ett aggressivt Ryssland som bryter mot den europeiska säkerhetsordningen.

Lägg därtill vad det skulle innebära för ekonomin. 4300 förlorade pund per familj i Storbritannien fram till 2020 konstaterade statssekreteraren Hans Dahlgren under Europadagen.

Frihandel och särskilt avtalet TTIP, som förhandlas med USA, diskuterades också. 900 000 jobb i Sverige är beroende av export utanför EU. Hur många nya jobb som kan skapas genom TTIP beror på vilket avtal som träffas, men betydelsen av att de de två största ekonomierna, tillika demokratier, gör ett avtal kan inte underskattas för världens konsumenter.

Om vi inte kan komma överens med USA i dom här frågorna kan vi lika gärna lägga oss ned och dö, lycka till med att komma överens med Indien”, suckade europaparlamentariker Christofer Fjellner (M).

Läs mer: Till den fria rörlighetens försvar

Det är inte svårt att hålla med förra Europaministern Birgitta Ohlsson (L) om att ”den europeiska berättelsen måste bli tydligare”.

Den berättelsen handlar om fred och hur vi tillsammans tar oss an de utmaningar som måste lösas över nationsgränserna, för att vi vill och ska göra det bättre för kommande generationer.

Ett starkt EU som löser de stora frågorna har aldrig behövts mer än idag. Så låt oss prata om Europa. När får vi höra en partiledare hålla Europatalet?

Läs mer: Ledarsidan Sveriges mest engagerande - igen!