Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid att få fart på valkampanjen

Nu är det inte lång tid kvar. Om bara en månad är det dags att traska till vallokalerna igen för att denna gång avlägga röst i valet till Europaparlamentet. Men hur är det med valtemperaturen? Inte är det särskilt hög. Den råder snarare vinterklimat fortfarande för EU-valet, trots att våren kommit – och för bara någon dag sedan hälsats välkommen med sång – och försommaren inte är längre borta än den nyss nämnda valdagen.

Men det är tyvärr inte särskilt konstigt att valtemperaturen inte är högre. Intresset för valet till Europaparlamentet är väldigt lågt, det visar tidigare vals röstdeltagande. Allt för många ser inte poängen med att gå och rösta i valet, och har även oerhört svårt att se på vad sätt partierna skiljer sig åt. Vilka partier som är för respektive emot EU har nog de flesta koll på, och ganska många har nog även koll på hur partierna förhåller sig till frågan om att införa euron som valuta även i Sverige. Men det här är inte frågor som avgörs i Europaparlamentet.

Däremot finns det en hel massa andra frågor som parlamentet har ett stort inflytande över, och som gör det stundande valet betydligt viktigare än vad de flesta verkar tro.

Ta bara frågan om telekompaketet som parlamentet i går röstade nej, trots att det såg ut som att den framtagna kompromissen skulle gå igenom. Nu stoppas hela paketet, och frågan förs till förlikning – en öppen förhandling mellan parlamentet, EU-ländernas regeringar och kommissionen. Det kloka i parlamentets beslut går att diskutera, men det visar att det har betydelse vilka parlamentariker vi skickar till Bryssel. Beslutet betyder också att frågan kommer att avgöras först efter valet. Vilket då i sin tur innebär att din röst kan vara avgörande för den framtida utformningen av telekommarknaden.

Och skulle man som väljare inte tycka att det är tillräckligt så kommer inflytandet för europaparlamentarikerna att bli ännu större om Lissabonfördraget antas. I går kom vi ytterligare ett steg närmre ett förverkligande av det nya EU-fördraget sedan Tjeckien som näst sista land ratificerat det. Nu återstår "bara" att Irland godkänner det. Irländarna har förvisso redan röstat nej till det en gång i en folkomröstning, men en ny folkomröstning hålls i höst och förutsättningarna för att även Irland ska anta fördraget har förbättrats sedan dess.

Det är alltså hög tid att få fart på den här valkampanjen. Och kanske är det så att man kommer att bli bönhörd. Flera partier passar nämligen på att sparka igång sina kampanjer de närmaste dagarna. På lördag den 9 maj är det Europadagen, den dag 1950 då Schumandeklarationen om ett enat Europa för att bevara freden framfördes av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman.

Vad kan vara bättre än att dra igång sina kampanjer då? Så resonerar i varje fall Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, som alltså låter det stora startskottet gå på lördag. Folkpartiet väntar till söndagen, liksom Centerpartiet som håller partistämma i Örebro från och med i morgon till på söndag. Lite tjuvstart blir det på lördagen under rikstinget, då man bakom fanor kommer att tåga igenom Örebro, men själva upptakten sker först på söndagen.

Socialdemokraterna väljer av någon anledning att vänta ytterligare en vecka med att dra igång sin kampanj. Vilket kan bero på att partiet ännu inte har spikat sitt valmanifest. Med endast en månad till valdagen så vet alltså inte Socialdemokraterna vad de ska gå till val på. Intressant, men knappast förtroendeingivande.

Nu har ni en månad på er att få fart på den här valrörelsen. Se nu till att lyckas med detta också. Om inte engagemanget är större bland partierna, hur ska det då kunna bli det bland svenska folket?