Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög risk att mördaren Ljus begår nya brott

Om morddömde Helmer Ljus släpps ut ur fängelset är risken stor att han begår nya våldsbrott. Det visar en ny rättspsykiatrisk utredning.

Helmer Ljus är 81 år och Sveriges äldste livstidsdömde fånge. Han har ansökt om att få sitt straff tidsbegränsat på grund av sin höga ålder.

Men den rättspsykiatriska utredningen ger ingen hoppfull bild av livstidsfångens utveckling. Risken för återfall i våldsbrott är hög, anser utredarna. De ser inga attitydförändringar hos honom, ingen insikt om stödbehov för alkoholberoende och inte heller någon kroppslig eller mental orkeslöshet som skulle kunna placera risken för återfall lägre.

Dessutom uppfyller han kriterierna för en personlighetsstörning "av antisocial karaktär med starka psykopatiska inslag", skriver utredarna.

Helmer Ljus har dömts för två mord. För tio år sedan dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för mord på sin rörelsehindrade granne i Ljusdal. Mannen dödades av flera hugg med ett knivliknande föremål när han låg i sin säng.

Han är även dömd för mord i Delsbo 1988. Då dömdes han till elva års fängelse efter att i berusat tillstånd ha yxmördat en man. Innan dess dömdes han flera gånger till fängelse, bland annat för olaga jakt, olovlig sprittillverkning och grov misshandel.

Helmer Ljus föddes i Delsbo, växte upp i fosterhem och bodde senare i Ljusdal. Enligt Kriminalvården har han i dag ett fåtal släktingar och bekanta i Hälsingland som han hälsat på under bevakade permissioner.