Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög andel nya företagare i norr

Andelen nya företagare i länet det senaste halvåret var högst i Nordanstig och Ljusdal. Ljusdal hade också den högsta tillväxten i länet.

Gävleborg hamnar näst sist i landet när det gäller andel nya företagare under fjolårets andra halva. Men en jämförelse inom länet visar att Ljusdal och Nordanstig delar första platsen med högst andel nya företag per invånare.

- Jag tror att det är attraktivt att verka här, men det är inte alltid så lätt att få jobb alla gånger. Det kan vara en del av förklaringen, säger Lars Forslöf, vd för Ljusdals kommuns näringslivspolitiska stiftelse Närljus, och tillägger att Ljusdal brukar ha en hög andel nya företag oavsett om det är lågkonjunktur eller högkonjunktur.

Både Ljusdal och Nordanstig har de senaste åren utmärkt sig när det gäller andelen företagare i kommunerna.

- Folk har generellt varit vana att ta tag i egna frågor, säger näringslivschefen Anders Nordén på Nordanstigs utveckling.

Gävleborg hamnar lågt inte bara när det gäller nya företag, utan även sett till andelen företagare totalt i den arbetsföra befolkningen. Även där står sig både Ljusdal och Nordanstig bra i länet och kommunerna har en förhållandevis hög andel företagare.

Det är intresseorganisationen Svenskt näringsliv som sammanställt statistiken för att se om antalet företagare ökar eller minskar och vilka grupper (unga eller kvinnor) som startar företag.

I statistiken talas om företagsamma individer och där ingår de med f-skattsedel, som är delägare i handelsbolag eller som är vd eller styrelsemedlem i aktiebolag.

Dessutom mäts både genuint nyföretagsamma och inflyttade företag.

Ljusdal hade den högsta tillväxten i länet totalt sett. Nordanstig hade å sin sida en av de starkaste tillväxterna bland unga företagare under 35 år. Dessutom hade kommunen den högsta andelen nyföretagsamma kvinnor, 42,6 procent.

I Nordanstig och Bollnäs avslutades procentuellt sett flest företag. Men då har som sagt Nordanstig (med Ljusdal) högst andel nya företag.

Det tolkar Svenskt näringsliv som att näringslivet är i omvandling.

Siffrorna belyser ett problem som många små företag brottas med, nämligen en hög medelålder som kräver ett generationsskifte.

- Det är ett bekymmer som jag ständigt funderar på. Hur intressera nya människor för att ta över enmans- och tvåmansföretag. Vi kan ju hoppas att statistiken är ett tecken på omvandling., säger Anders Nordén.