Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hockey utan tabeller ingen höjdare för 11-årige talangen Edvin i Bollnäs IS: "Nu får jag vänta ett år"

Väck med tabeller före 13 års ålder, allt för att stävja tävlingshetsen.
Bara bra, tycker Jens Eriksson – 43-årig tränare för Bollnäs Team 05.
Ganska dåligt, tycker BIS-talangen Edvin Morin.
– Det är ju vad man längtar efter hela sommaren. Nu får jag vänta ett år till, säger 11-åringen, med legendaren Tosse Morin som gammelfarfar.

Både innebandyn och fotbollen har redan dämpat tävlingsmomentet för de yngsta.

Nu följer hockeyn samma väg, och tar bort alla tabeller upp till U13, dessutom slopas spelarstatistik under cupspel.

Det är bara några av de förändringar som nu görs i tävlingsstrukturen, och allt i bästa samförstånd med föreningar och distrikt.

TV: Experterna eniga om fördelarna

– Vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar för en sund och inkluderande barn- och ungdomsishockey där barn får vara barn och inte ses som små vuxna, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Många tycker det är en klok och sund väg att gå. En är Jens Eriksson, ungdomstränare för Team -05 i Bollnäs IS.

– I det mesta är det ett bra initiativ, det gäller att hålla en bra nivå och få in alla i processen. Samtidigt måste även tävlandet finnas med i bilden, barn vill ju gärna tävla, säger tränare Eriksson.

Som samtidigt inte ser att det nya regelverket innebär någon särskilt stor förändring för just hans lag.

– Vi är så få lag i vår serie att tabellen egentligen saknar betydelse. Under fjolårets säsong släpade dessutom tabellen hela tiden, och spelarna hade ingen koll alls på den. Det är inget som vi ledare lyfter heller, det handlar mer om att ta match för match.

Jens Eriksson tror det bli större effekt på de nya reglerna under cuper.

– En cup är mer konkret och pågår under kortare tid, där kan statistik vara mer intressant. Åtminstone för de som är mer tävlingsinriktade.

Det gäller i högsta grad för 11-årige Edvin Morin, en av de ambitiösa talanger som på sikt kan bli grunden för anrika Bollnäs IS att starta ett seniorlag igen.

För första gången sedan starten 1939 tvingades klubben inför fjolårets säsong lägga ned A-laget, främst på grund av ledarbrist. Nu står hoppet till kommande generationer.

– Jag tycker det är ganska dåligt att tabellerna försvinner. Det är något jag alltid har längtat till varje säsong, nu måste jag vänta ett år tills jag blir tolv år. Samtidigt kan det ju vara bra att det inte blir på blodigt allvar också, säger Edvin, som har hockeyn i blodet.

Gammelfarfar (som gick bort i höstas) var Torsten "Tosse" Morin – en av klubbens stora profiler både som spelare i IK Warpen på 50-talet och som ledare under senare år. Tosse Morins tröjnummer 5 är en av sex som finns upphängda i Bollnäs ishall.

– Jo, det är klart jag hoppas att någon gång se min tröja hänga där också, säger Edvin, som följer familjetraditionen som tuff forward – precis som gammelfarfar på sin tid.

Edvin Morin är lika ambitiös som hockeytokig, och kommer att sakna statistiken av förklarliga skäl.

– Förra säsongen var jag tvåa i poängligan. Och, när man tränar hårt och försöker bli bättre som spelare så vill man ha statstiken som visar det också.