Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjulet i mindre skala

Ovanåkers kommun driver projektet Hjulet för ökat barn- och ungdomsinflytande. Ett exempel är ungdomsdialogen den 5 maj i Alfta. Projektet sökte drygt 1,6 miljoner, eller 545 000 kronor per år under tre år hos Arvsfonden. Men har nu fått avslag därifrån.

– Vi kör Hjulet ändå, men i mindre skala. Jag är både irriterad och besviken på beslutet. Jag tycker det är ett klockrent projekt, säger Tomas Larsson chef för kommunens utvecklingsavdelning.

Han tror att huvudskälet till avslaget är att kommunen står som samordnare för projektet. I början av maj får han chansen att möta Arvsfonden och diskutera avslaget.

Målgruppen för Hjulet är ungdomar mellan 13 och 25 år.

Tanken med projektet är att kommunens framtida barn- och ungdomspolitiska arbete blir mer kunskapsbaserat och att ungdomar blir mer medvetna om möjligheten till inflytande i sin egen vardag.

Målet för projektet är att hitta former för hur kommunen kan ta tillvara ungdomars engagemang. Projektet syftar även till att finna metoder för hur man ska nå de ungdomar som inte upplever att, eller som inte vet hur, de kan påverka sin situation och att väcka ett engagemang hos dem.

Ulla-Marie Nilsson vid utvecklingsavdelningen jobbar som projektledare.

– Vi kommer absolut att jobba med projektet trots avslaget. Det vi inte kan göra är till exempel att testa nya metoder och modeller för vårt arbete, säger Ulla-Marie Nilsson.

Man jobbar också för att minska bruket av alkohol, narkotika, droger och tobak.