Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtvården klättrar snabbt i rankingen

Sjuksköterskorna på hjärtenheten vid Hudiksvalls sjukhus har utbildats till "läkemedelspoliser" som ska reagera om läkarna inte ger rätt mediciner.
Det har gjort att sjukhuset på kort tid lämnat Sverigebotten och hamnar över riksnittet när hjärtvårdens kvalitet jämförs.

Förra veckan kom Hjärt-lungfondens årliga Hjärtrapport som visade att bara tre sjukhus i landet hamnade sämre än Hudiksvall i förra årets jämförelse av den akuta hjärtvården.

Nu har samma kvalitetsregister kommit med sin rapport för andra kvartalet 2011 och den visar på en markant förbättring på bara ett halvår.

– Redan våren 2010 uppmärksammade vi att Hudiksvall var på väg åt helt fel håll i kvalitetsregistret och vi bestämde att något måste göras, men ärligt talat trodde jag inte att vårt arbete skulle ge så stor effekt, säger hjärtläkaren Erik Lindberg som vanligtvis arbetar på Gävle sjukhus.

Den stora insatsen har varit att utbilda alla sjuksköterskor.

– Jag har hållit fyra olika föreläsningar för dem. Här i Hudiksvall är vi till stor del beroende av hyrläkare, vilket gör det svårt att utbilda läkargruppen. Sjuksköterskegruppen är mer permanent och det är bättre att utbilda dem. De kan reagera om läkaren inte följer landstingets vårdprogram.

Erik Lindberg är säker på att det förbättrade betyget också innebär att vården faktiskt blivit bättre.

Fortfarande ligger Hudiksvall lågt när det gäller patienter med allvarlig hjärtinfarkt som får en ballongsprängning i tid. Alla länets ballongsprängningar görs i Gävle.

– Där kan vi aldrig ligga i topp. Avståndet till Gävle hindrar det, men nya E4 innebär säkert att vi kan korta tiderna, säger vårdenhetschef Helena Bikoff.