Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtstillestånd bakom Jacksons död

Michael Jackson drabbades av hjärtstillestånd och alla återupplivningsförsök misslyckades. På fredagen obduceras hans kropp för att fastställa den slutgiltiga dödsorsaken. Samtidigt utreder polisen hans död.

Det var i går klockan 12.21 lokal tid (21.21 svensk tid) som ambulans larmades till Michael Jacksons lyxvilla i Bel Air, Los Angeles. Världsstjärnan hade kollapsat och drabbats av hjärtstillestånd.

Jacksons personliga läkare, som befann sig i villan, påbörjade den hjärt-lungräddning som sedan fortsattes av ambulanspersonalen i över en halvtimme, enligt Los Angeles Times.

Återupplivningsförsöken fortsatte under den sex minuter långa färden till Ronald Reagan UCLA Medical center i Los Angeles. Så även på sjukhuset, där akutläkare och kardiologer försökte återuppliva Jackson under en dryg timme. Men utan resultat - Michael Jackson dödförklarades klockan 14.26 lokal tid, 23.26, svensk tid..

Tusentals fans

Enligt Michaels Jacksons bror Marlon Jackson hade stjärnan klagat på att han inte mådde bra redan kvällen innan hjärtstilleståndet.

- Jag pratade med Frank DiLeo, Michaels manager. Frank sa att Michael hade klagat på att han inte mådde bra, säger han till CNN.

Nyheten spred sig som en löpeld världen över. Sedan sajten TMZ, som var först med nyheten, kablat ut bilder på hur en livlös Jackson transporteras till sjukhuset sökte sig tusentals människor till sjukhusområdet. Uniformerad polis fick även försöka hålla media och chockade fans borta från lyxvillan.

Medicinskt missbruk

Michael Jacksons kropp fördes på fredagen i helikopter till USC Medical center för obduktion. Men redan nu spekuleras det i vad som egentligen orsakade världsstjärnans död.

Michael Jacksons advokat Brian Oxman säger till CNN att han misstänker att dödsorsaken är ett "medicinskt missbruk".

- Jag kan inte säkert säga vad orsaken är, men när jag varnat för det här och sedan händer det. Finns det rök, finns det eld.

Även Jacksons före detta producent Tarak Ben Ammar är övertygad om att mediciner ligger bakom dödsfallet. Han anklagar Jacksons läkare och kallar dem "kriminella charlataner" som utnyttjat stjärnans hypokondri, uppger AFP.

Los Angeles kriminalpolis startade sent i natt svensk tid en utredning kring dödsfallet. Man undersöker bland annat Michael Jacksons hem och förhör familjemedlemmar och vänner, men betonade i natt för CNN att det i nuläget inte finns några misstankar om brott kring stjärnans död.

Sara Haldert/TT Spektra
sara.haldert@ttspektra.se