Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärtsjuk fick fel läkemedel av ambulanspersonal – förklaras med långt arbetspass utan rast och mat

Ambulanspersonal ska ha förväxlat adrenalin med morfin och givit det till en hjärtsjuk person i Gävle.
I efterhand har Region Gävleborg förklarat händelsen med att personalen tvingats hantera en stressad situation efter ett långt arbetspass utan varken rast eller mat.
Händelsen har nu lex Maria-anmälts.

När en äldre man drabbades av akuta bröstsmärtor tillkallades ambulans. Väl på plats konstaterades det att patienten hade tilltagande bröstsmärtor och nedsatt allmäntillstånd, trots att han hade fått både nitroglycerin och syrgas. Då ska beslut ha tagits om att ge intravenös smärtlindring.

Men i stället för att ge morfin ska patienten i stället ha fått adrenalin, vilket ska ha lett till att mannen drabbats av en snabb hjärtrytm och blodtrycksfall. Patienten ska sedan ha vårdats flera dagar på sjukhus.

Händelsen har nu lex Maria-anmälts av Region Gävleborg.

I efterhand har Region Gävleborg konstaterat att personalen jobbat ett långt arbetspass utan rast och mat och där personalen fått hantera en stressig situation med en påverkad patient.