Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjärntvättad av ena föräldern

Artikelförfattarna skriver om föräldraalienering, ett syndrom som är relativt okänt i Sverige, men mer utforskat i USA.

Föräldraalienering även kallad för PAS (Parental Alienation Syndrom) innebär att ett barn utsätts för påverkan av en förövare (alienator), barnets ena förälder, leder till att den andra föräldern utan grund görs främmande för barnet eftersom barnet hjärntvättas av alienatorn till att tro att den andra föräldern är dålig: "Stina, det är ok om du vill träffa din pappa, men du vet ju att han inte bryr sig om dig, men åk du! Och skulle barnet vilja träffa sin pappa ändå så får de höra Är det tacken för din styvpappa som verkligen älskar dig som sin egen dotter och ger dig allt, men åk du."

Föräldrar som försöker att fortsätta ha relation och umgänge, och få tillbaka sina barn utifrån att barn har rätt till båda sina biologiska föräldrar har vad vi vet hittills förlorat. Dessa föräldrar upplever också att de inte tas på allvar varken i tingsrätten eller när de gör orosanmälan till socialtjänsten och om det blir en utredning så intervjuar de barnet och den alienerande föräldern - men ett barn som bor hos någon som utsätter det för psykisk misshandel är ett barn som är i beroendeställning och kan inte säga sanningen för att inte bli straffad efteråt.

Socionomer ser det dagligen i sitt arbete men saknar kunskap om det. Det är ungefär som att säga att de ser själva sjukdomen, och att det ökar drastiskt i samhället. Men de vet inte varför den uppkommer eller hur man kan göra för att bota den. Lagen om barnets bästa gör att ingen vill, kan eller vågar ta tag i situationen.

Vi vill med detta ge legitimitet åt ett problem, som i USA uppfattas vara 20 procent. Här vet man inte hur stort det är. Dagens socionomer saknar kunskap om föräldraalienering och lagen om barnets vilja är ett hinder, då barnet så länge det befinner sig under hjärntvätt, inte kommer att vilja ha kontakt med den andra föräldern, eftersom det är vad barnet fått inpräntat och tolkar som sanning.

Blivande socionomer har inte hört något om föräldraalienation under utbildningen. Det är ett stort problem, och vi som blivande socionomer borde ha hört uttrycket då många kommer att jobba med barnutredningar.

Det är ett problem som måste komma upp till ytan för att inte stigmatisera dessa barn och den utsatta föräldern.

Linda Mathiasson

ordförande Steg för steg för en bra psykosocial miljö och ett samhälle fritt från relationsnära våld och mobbning och socionomstudent, Göteborg

Vivi-Ann Olsson

förälder som har ett barn som är utsatt för föräldrar alienering, Landskrona

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel