Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjältar och banditer i Järvsö

Hjältar och banditer, ur film, litteratur, musik och politik inspirerar den tyske konstnären Daniel Zerbst. Just nu ställer han ut hos Kulturkossan på Stenegård i Järvsö.

Annons

Hans serier med målningar ser ut som om de arbetats fram i datorns program photoshop, men är i själva verket minutiöst tecknade och oljemålade i en mängd olika lager.

Vem jagar och vem är jagad? Daniel Zerbst berättar om sina inspirationskällor som återfinns i tydliga blinkningar i målningarna. Filmen Matrix med dessa kostymklädda agenter som plötsligt kan multiplicera sig, Kaninen från Alice i Underlandet som mäter tidens gång, Elvis som hjort i stor krona bredvid sin vapenförsedde agent. En grupp starka kvinnor, ofta med något vapen i hand, utstrålar beslutsamhet i bilderna. De föredrar nog att jaga framför att jagas.

Daniel Zerbst bor numera i Katalonien, men det är hans nordtyska uppväxtmiljö med stora vida odlingsfält som är målningarnas landskap, tillsammans med utopiska stadssiluetter.

Utställningen på Kulturkossan öppnade i lördags och pågår till den 6 september. Samtidigt pågår i galleriet tre andra utställningar. Andreas Lust, som arbetat främst med musik tidigare, debuterar som konstnär med en serie målningar i Experimentet. Maria Norén skildrar sin värld i installationer med barbiedockor i kitschig stil och i ett annat rum bjuder Anna-Karin Söderlind på Soft, mjuka och färgglada värden i form av virkade lampskärman och annat.