Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjältar och banditer i Järvsö

Hjältar och banditer, ur film, litteratur, musik och politik inspirerar den tyske konstnären Daniel Zerbst. Just nu ställer han ut hos Kulturkossan på Stenegård i Järvsö.

Hans serier med målningar ser ut som om de arbetats fram i datorns program photoshop, men är i själva verket minutiöst tecknade och oljemålade i en mängd olika lager.

Vem jagar och vem är jagad? Daniel Zerbst berättar om sina inspirationskällor som återfinns i tydliga blinkningar i målningarna. Filmen Matrix med dessa kostymklädda agenter som plötsligt kan multiplicera sig, Kaninen från Alice i Underlandet som mäter tidens gång, Elvis som hjort i stor krona bredvid sin vapenförsedde agent. En grupp starka kvinnor, ofta med något vapen i hand, utstrålar beslutsamhet i bilderna. De föredrar nog att jaga framför att jagas.

Daniel Zerbst bor numera i Katalonien, men det är hans nordtyska uppväxtmiljö med stora vida odlingsfält som är målningarnas landskap, tillsammans med utopiska stadssiluetter.

Utställningen på Kulturkossan öppnade i lördags och pågår till den 6 september. Samtidigt pågår i galleriet tre andra utställningar. Andreas Lust, som arbetat främst med musik tidigare, debuterar som konstnär med en serie målningar i Experimentet. Maria Norén skildrar sin värld i installationer med barbiedockor i kitschig stil och i ett annat rum bjuder Anna-Karin Söderlind på Soft, mjuka och färgglada värden i form av virkade lampskärman och annat.